Winkeliers: kosten van rellen voor gemeente

ROTTERDAM, 3 JUNI. De ondernemersorganisatie Stichting City Rotterdam onderzoekt of de schade als gevolg van de rellen na de huldiging van Feyenoord kan worden verhaald op de gemeente. “We moeten een keer een daad stellen”, zegt voorzitter H. Derksen. “De gemeente moet er maar eens voor bloeden.”

Volgens woordvoerder G. Rijnja gaat de gemeente er niet van uit dat zij aansprakelijk gesteld kan worden. Bij de ondernemersorganisatie hebben de leden inmiddels een half miljoen schade gemeld. Volgens Derksen hebben nog lang niet alle gedupeerden hun schade doorgegeven. Bij de rellen van afgelopen maandag werden tientallen ruiten ingeslagen en enkele etalages geplunderd.

Derksen betreurt dat vooraf niet met de ondernemers is overlegd over de huldiging. “Dan hadden we samen een goed draaiboek kunnen samenstellen. Wij hebben weer andere kennis in huis dan de politie.” De gemeente bevestigt dat - door een misverstand - Stichting City Rotterdam niet is geraadpleegd.

Winkeliers op de Coolsingel hebben de gemeente laten weten dat zij de Coolsingel niet langer een geschikte plek vinden om grote evenementen - zoals de huldiging van Feyenoord - te vieren. Maar volgens Rijnja is en blijft het college van B en W van mening dat de Coolsingel de aangewezen plek is. “Dit soort volksfeesten horen in het centrum van de stad thuis. Ruim 100.000 mensen hebben op de Coolsingel een fantastisch feest gehad. Dat kun je niet afschaffen omdat een kleine groep feestvierders zich niet weet te gedragen. Waar het om gaat is dat je het beheersbaar houdt.”

Morgen overlegt de gemeente met alle betrokkenen hoe in de toekomst met dergelijke "ad hoc-evenementen' moet worden omgegaan.