Verzekeraar Ohra zet landelijk netwerk van fitness-centra op

SCHEVENINGEN, 3 JUNI. Verzekeraar Ohra wil een netwerk van fitness-centra in Nederland opzetten om de oplopende kosten van ziekte bij de wortel aan te pakken. Dat deelde bestuurder R. Hinse gisteren mee in een toelichting op de jaarcijfers.

Ziektekostenverzekeringen vormen al ruim vijftig jaar een kernactiviteit van Ohra, dat zich ook toelegt op algemene verzekeringen, reizen en (met de vorig jaar begonnen Ohra Bank) financiële dienstverlening. Het Arnhemse bedrijf schuwt daarbij onconventionele initiatieven niet. Zo verkoopt het sinds kort “als belegging voor de oude dag” participaties in Costaricaans teakhout, wat relatief veel publiciteit losmaakte.

Ook de activiteiten van Ohra in fitness-centra zijn, zo erkende Hinse gisteren, “natuurlijk in eerste instantie bedoeld om Ohra voor het voetlicht te plaatsen”. Maar het is niet louter een stunt. De stijgende kosten van ziekte baren de verzekeraar zorgen, en preventieve maatregelen kunnen hiertegen een dam opwerpen. Ohra zag vorig jaar zijn uitkeringen aan ziektekosten met dertien procent stijgen, waardoor het bedrijfsresultaat in deze sector terugliep van 29,3 miljoen gulden in 1991 naar 17,9 miljoen.

Het netwerk van fitness-centra dat de verzekeraar voor ogen staat is niet alleen bedoeld om de gezondheid van eigen verzekerden op peil te houden of te verbeteren. Hinse sloot overigens "financiële voordelen' niet uit voor Ohra-verzekerden die gebruik maken van de fitness-faciliteiten.

De verzekeraar heeft inmiddels contracten gesloten met zo'n twintig fitness-centra en streeft ernaar dit aantal over twee jaar te hebben uitgebreid tot zestig. Elk centrum kan minimaal 400 mensen plaatsen, die er onder medisch toezicht een op maat gesneden sportprogramma afwerken. De centra worden door franchinse-nemers geëxploiteerd of zijn ondergebracht binnen bedrijven. Als blijkt dat ze aantoonbaar bijdragen aan verlaging van de ziektekosten overweegt Ohra zelf ook dergelijke accommodaties te exploiteren.

Ohra, de negende verzekeraar van Nederland, boekte vorig jaar op een omzet van 1,06 miljard gulden 38,2 miljoen gulden winst, inclusief een buitengewone bate van 10,4 miljoen gulden. In 1991 bedroeg de winst 26,6 miljoen. De resultaten in schade- en levensverzekeringen (waarop vorig jaar bijna 6 miljoen werd verloren) waren weer positief: respectievelijk 7,3 en 2,4 miljoen gulden.