Verlies KLM valt beleggers mee, koers fors hoger

AMSTERDAM, 3 JUNI. De luchtvaartmaatschappij KLM was vanmorgen het enige opvallende èn positieve fonds op de zeer matte Amsterdamse effectenbeurs. Na publikatie van de jaarcijfers (verlies van 562 miljoen gulden) kort na de middag steeg het aandeel-KLM naar 26,90 gulden, tegen een slotkoers van 25,40 gulden gisteren.

AMSTERDAM Voor de resultaten over het boekjaar 1992/1993 bekend werden, was het aandeel KLM al de speelbal van speculatie. Vooraf werd gerekend op een verlies van 400 tot 600 miljoen gulden, ofwel 8 tot 12 gulden per aandeel. In afwachting van de cijfers steeg de koers van het KLM-aandeel in de ochtend al met 60 cent naar 26 gulden.

De cijfers die KLM uiteindelijk bekend maakte, vielen de beleggers niet tegen, ondanks het feit dat de netto-winst vorig boekjaar nog 125 miljoen gulden bedroeg. Volgens handelaren was het verlies al in de koersen verwerkt en lag het uiteindelijke verleis iets lager dan verwacht. De koers schoot in een keer nog eens een halve gulden door naar 26,50 gulden, om daarna te blijven schommelen. Enkele minuten later werden drie dubbeltjes ingeleverd op 26,20 gulden na het bericht dat geen dividend wordt betaald en even later schoot de koers weer naar 26,80 gulden.

KLM was een actieve uitzondering op een voor het overige zeer slome beurs. In de ochtend daalde de EOE-index al snel naar 305,9 punten (0,9 punt lager dan het slot van gsiteren), maar noteerde rondom de middag een minimale winst van 0,11 punt. Om voor de handelaren onduidelijke redenen steeg ING drie dubbeltjes naar 66,20 gulden.

Uitschieter in negatieve zin was uitgever VNU, die 1,30 inleverde op 115,50 gulden. VNU stond onder druk als gevolg van stagnerende inkomsten bij de STER, de exploitant van televisiereclame voor de publieke omroepen. Beleggers gaan ervan uit dat ook bij RTL de reclame-inkomsten onder druk staan. VNU heeft een belang van 38 procent in RTL en beschikt daarnaast over een aandeel van 44 procent in de Vlaamse omroep VTM.

NEW YORK De effectenbeurs van New York had gisteren te lijden van tegenvallende berichten over de groei van de Amerikaanse economie en winstnemingen door beleggers. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 1,06 punt omhoog tot 3553,40 punten, een fractie onder het record van vorige week donderdag. De omzet kwam uit op 288 miljoen aandelen na ruim 229 miljoen op dinsdag.

De handel begon een ietwat in mineur doordat de economische barometer van de VS over april niet met de verwachte 0,4, maar met 0,1 procent was gestegen. Toen wat later bekend werd dat de huizenverkoop in de VS in april met een verbazingwekkende 22,7 procent was toegenomen, kwam de beursindex op winst terecht. Die winst werd echter snel kleiner doordat er werd geoordeeld dat dit stijgingspercentage een uitschieter was. Bovendien besloten beleggers om de werkloosheidscijfers die morgen worden gepresenteerd af te wachten. In plaats daarvan verkochten zij hun stukken met winst, nadat de beurs de laatste weken een flinke stijging heeft laten zien.

De uitschieter was het telecommunicatieconcern MCI, die 1 5/8 dollar steeg tot 54 3/8 dollar. Reden daarvan was het bericht dat British Telecom belangstelling heeft voor de een na grootste teelfoonmaatschappij in de VS en 20 procent van de aandelen wil kopen voor 4,3 miljard dollar. AT & T verloor juist doordat beleggers ervan uitgaan dat de alliantie een bedreiging is voor de grootste telefoonmaatschappij in het land en ging 1/8 dollar omlaag naar 61 7/8 dollar.

De dollar stond tegen het einde van de handel in New York op 1,7920 na 1,7830 op dinsdag. De stijging had zich eerder in Europa al voorgedaan toen bekend werd dat er in de VS in april veel meer huizen waren verkocht. De dollar ging tevens omhoog doordat Amerika's minister van financiën, Lloyd Bentsen, verklaarde dat de VS niet uit zijn op een hogere koers van de yen om zo het tekort in hun handel met Japan te verkleinen.

TOKIO De beurs van Tokio bereikte het hoogste punt sinds 4 maart van vorig jaar, toen een niveau van 21.105,42 punten werd gehaald. Een door de elektronicaconcerns aangejaagde stijging bracht de Nikkei-index op 21.076 punten, 384 punten hoger dan de dag ervoor. “De markt hoopt dat de grote elektronica-fabrieken de grote aanjager worden, zoals NTT dat in maart was”, zei een analist. Fujitsu steeg 11 punten naar 811, Toshiba 20 naar 755 punten, Hitachi 28 tot 888 punten, terwijl NEC gelijk bleef.

Behalve deze bedrijven boekten ook banken, autofabrieken, vliegtuigmaatschappijen, scheepsbouwers en elektricteitsfabrieken winsten. De actiefste kopers waren financiële instellingen zoals banken en levensverzekeraars. De omzet was 600 miljoen stukken, veel meer dan de 433 miljoen van woensdag.