Verlamde olifantje Bo Gyi heeft niet lang meer te leven

EMMEN, 3 JUNI. Een deels verlamd Aziatisch olifantje, Bo Gyi, uit het Noorderdierenpark in Emmen heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. Als het al niet uit zichzelf bezwijkt aan huidinfecties en problemen met zijn darmen, zal een dierenarts hem binnenkort uit zijn lijden verlossen.

Het één jaar oude olifantje brak op 22 maart zijn linkervoorpoot toen het door een volwassen mannetje in een leegstaande gracht rondom het olifantenverblijf werd geduwd. De breuk is volledig hersteld. Maar het olifantje raakte verlamd, vermoedelijk door een zenuwbeschadiging. Het kan nu alleen nog maar liggen en zitten.

“Boy Gyi is vanaf zijn geboorte een zorgenkind geweest”, zegt H. Hiddingh, bioloog bij het dierenpark. “Na een uitputtende bevalling van tien uur viel zijn moeder hem onmiddellijk op rigoureuze wijze aan.” De stiefmoeder die toen voor hem werd gevonden, waakt nu dag en nacht aan zijn zijde.

Een dagelijkse twee tot drie uur durende behandeling in een lauw bad, door een manueel therapeut, leidde niet tot voldoende resultaat. Volgende week nemen de medische staf en de verzorgers de definitieve beslissing over zijn lot. In ieder geval zal het skelet van Bo Gyi - net als dat van alle andere dode dieren - worden bewaard. “Vroeger of later kun je het weer gebruiken voor een expositie”, aldus Hiddingh.