Treinbotsing in Arnhem: zes mensen licht gewond

ARNHEM, 3 JUNI. Bij een treinbotsing op het station in Arnhem zijn gisteren zes personen licht gewond geraakt. Een goederenlocomotief botste op de gereedstaande Intercity naar Den Haag. De Nederlandse Spoorwegen konden vanmorgen nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk, noch over hoogte van de schade aan de treinstellen.

De gewonden waren vijf passagiers van de Intercity en een machinist. Zij konden allen na behandeling in het ziekenhuis naar huis. Hoe het mogelijk is dat de goederentrein op de stilstaande Intercity inreed is volgens NS-woordvoerder W. Binnendijk nog niet duidelijk. “We weten het nog niet bij benadering. Maar dat hier iets is gebeurd dat niet kan, is duidelijk. Twee treinen op één spoor die elkaar frontaal raken, dat mag niet gebeuren.” De NS stellen een eigen onderzoek in dat enige tijd in beslag kan nemen.

De goederentrein zou beginnen aan een reis naar Emmerich en kwam van een rangeerspoor. Hij ramde de Intercity met een snelheid van minder dan 40 kilometer per uur. Of de machinist van de goederentrein een rood sein heeft genegeerd, is volgens Binnendijk nog niet duidelijk.

De NS beschikken op sommige trajecten in Nederland over een Automatische Trein Benvloeding (ATB) die ingrijpt als een trein met te hoge snelheid (op een verkeerd spoor) rijdt. Het systeem werkt pas bij snelheden hoger dan 40 kilometer per uur en wordt bovendien niet op emplacementen toegepast. NS willen het systeem zodanig aanpassen dat het ook voor lagere snelheden werkt, aldus Binnendijk vanmorgen. Over toepassing op emplacementen twijfelt men nog.

Het treinverkeer bij Arnhem ondervond nauwelijks hinder van het ongeluk. Mr. P. van Vollenhove, voorzitter van de Spoorweg Ongevallenraad, kwam gisteren in Arnhem poolshoogte nemen.