Staatssecretaris zwemt appartementen open

ALPHEN AAN DEN RIJN, 3 JUNI. Houdt staatssecretaris Simons zijn toespraak in het Alphense zwembad De Thermen nu wel of niet in badjas? Een half uur voor de symbolische opening van twaalf appartementen voor verstandelijk gehandicapten in Alphen aan den Rijn kan zijn woordvoerder het nog niet met zekerheid zeggen. Intussen zitten bewoners van de appartementen - die vier maanden geleden hun woning betrokken - in T-shirt en zwempak ongeduldig te wachten langs de rand van het zwembad.

Gerda (42) mag het eigenlijk niet verklappen, maar ze kan het geheim moeilijk bewaren. Straks gaan ze samen met de staatssecretaris en een kunstzwemploeg drie grote sleutels opduiken. Wie Simons is, weet ze eigenlijk niet. “Een voorzitter”, oppert haar buurman. “Staatssecretaris”, weet een ander. “Die is nog lager dan de minister.”

Vier maanden geleden woonden deze verstandelijk gehandicapten nog in een gezinsvervangend tehuis. Nu wonen ze zelfstandig in kleine groepjes bij elkaar, met boven en naast hen "gewone' buren. Stichting Philadelphia Voorzieningen, die hulp biedt aan verstandelijk gehandicapten en hun ouders, huurt de woningen van een woningbouwvereniging.

“De zorgvoorziening in Nederland is overgeprofessionaliseerd”, zegt C. Hovenkamp van de stichting. “Het kan allemaal veel eenvoudiger. Gehandicapten kunnen veel meer dan over het algemeen wordt gedacht. Wij bereiden ze heel gericht voor op zelfstandig wonen in een gewone woonwijk.”

Janny (47) moest in het begin wel wennen aan haar nieuwe huis. “Het is een nieuwbouwwijk”, zegt ze spijtig. “Ik woon nu zo ver van de winkels. En ik heb het af en toe wel druk. We moeten nu alles zelf doen. Koken, boodschappen doen, de kamers zuigen. Maar het went wel weer.” Janny zwemt niet mee. Ze heeft het vroeger wel eens gedaan hoor, maar dat is alweer zo lang geleden.

In het zwembad hangt een klamme hitte, ouders en bekenden op de tribune wapperen driftig met de programmaboekjes. Het wachten is op de verlossende duik van Simons. In badjas en op badslippers beklimt hij de duikplank. De bewoners trekken alvast hun T-shirt uit. “Ik heb nog nooit in zo'n mooie uitdossing een opening mogen bijwonen”, vertrouwt de staatssecretaris hen toe. Als hij na afloop van zijn toespraak de duikplank afklimt en behoedzaam het zwembadtrapje afdaalt, plonzen de bewoners massaal het bad in. Na vijf minuten spartelen hebben de staatssecretaris en zijn assistenten de sleutels boven water.