Staalbedrijf Grootint schrapt ruim 200 banen

ROTTERDAM, 3 JUNI. Staalconstructiebedrijf Grootint wil 224 van de 553 arbeidsplaatsen schrappen. Voor 197 werknemers van het bedrijf, dat vestigingen heeft in Zwijndrecht en Dordrecht, wordt gedwongen ontslag aangevraagd. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

Grootint, dat onderdeel uitmaakt van de Heerema groep en onder andere boorplatforms fabriceert, zegt te lijden onder de zwakte in de offshore industrie en de harde Nederlandse gulden die de internationale concurrentiepositie uitholt. Gemiddeld boekt het bedrijf negentig procent van de omzet in het buitenland, in sommige jaren zelfs 100 procent. Daarnaast wijst het concern op overcapaciteit in de staalbouw.

Grootint is de grootste Nederlandse leverancier van materieel voor winning van olie en gas op zee. Daarnaast legt het bedrijf zich toe op staalconstructies voor bruggen.

Het bedrijf wil geen mededelingen doen over de winst. De omzet van de Heerema Fabrication Group kwam in het afgelopen jaar op 730 miljoen gulden, vergeleken met 700 miljoen in 1991 en 485 miljoen in 1992. Voor dit jaar wordt een scherpe daling verwacht, al tekent het bedrijf daarbij aan dat de omzetten in deze branche altijd sterk fluctueren.

Grootint wijst erop dat uit de dramatische personeelsreductie niet mag worden afgeleid dat het bedrijf in grote financiële moeilijkheden verkeert. “We staan er financieel niet slecht voor, de maatregelen moeten ervoor zorgen dat we zonder financiële problemen door de recessie komen”, aldus een zegsman van de onderneming.

Als onderdeel van de gisteren aangekondigde reorganisatie zullen ook de activiteiten van de onderneming worden geconcentreerd. Dordrecht wordt het centrum voor staalbouw voor "onshore', terwijl in Zwijndrecht de offshore activiteiten gebundeld zullen worden.

De vakbonden erkennen dat ingrepen nodig zijn. “We ontkomen er niet aan dat er te weinig werk is”, zei districtsbestuurder H. Stehmann van de Industriebond FNV. Dat betekent echter niet dat de bond instemt met gedwongen ontslagen. De bond vindt het onaanvaardbaar dat vaste krachten worden ontslagen terwijl op grote schaal met inleenkrachten wordt gewerkt.

Naast de ruim 550 vaste krachten opereert Grootint in periodes van grote drukte met 400 tijdelijke krachten. “Zolang er nog onderaannemers op het bedrijf rondlopen die werk verrichten dat ook door eigen personeel kan worden gedaan, gaan wij niet akkoord”, aldus de districtsbestuurder.