Spanjaard rijdt in tijdrit van de Giro bijna hele veld op minuut achterstand; Indurain legt twijfelaars zwijgen op

ROTTERDAM, 3 JUNI. Miguel Indurain heeft de twijfelaars voorlopig tot zwijgen gebracht. De Spanjaard won in de Ronde van Italië met veel machtsvertoon een tijdrit over 28 kilometer. Slechts twee renners hadden minder dan zestig seconden achterstand: De las Cuevas en Fondriest. Leider Argentin verloor in Senigallia één minuut en raakte het rose tricot kwijt aan Indurain. Giani Bugno was de grote verliezer en verloor twee minuten op de Giro-winnaar van 1992. Claudio Chiappucci, vorig jaar tweede, hield de schade beperkt tot ruim een minuut.

Indurain boekte in Senigallia zijn 21e tijdrit-zege. In de proloog werd de tweevoudig Tour-winnaar nog verslagen door Maurizio Fondriest. De Bask gaf toen een blessure aan zijn rechterbeen op als oorzaak van het verlies. Insiders twijfelden echter aan de vorm van Indurain. “Ik had niet verwacht in deze korte rit zoveel tijd te winnen op de concurrentie. Ik voelde echter al vrij snel dat ik een goede dag had”, verklaarde Indurain nadat hij was gehuldigd. “Ik heb weliswaar afstand genomen, maar ben nog lang niet aan mijn top zoals vorig jaar in de Tour toen ik in de tijdrit in Luxemburg al mijn concurrenten op minuten reed.”

Gianni Bugno heeft zich al bij de nederlaag neergelegd. “Voor mij is de Giro voorbij”, klonk het mismoedig uit de mond van de altijd droevig kijkende wereldkampioen. “Dit is een onthutsende dag.” In tegenstelling tot Bugno toonde Claudio Chiappucci zich strijdvaardiger dan ooit. De nooit capitulerende volksheld had geconstateerd dat Indurain minder sterk is dan een jaar geleden. “Hij heeft laten zien nog steeds de beste te zijn in tijdritten, maar dat is niet zo verwonderlijk. De wedstrijd is vandaag pas echt begonnen.”

Na de betrekkelijk rustige en soms lauwe aanloop is de 76e Giro d'Italia eindelijk ontbrand. Vanaf morgen wachten de cols. Aanstaand weekeinde eindigen twee loodzware etappes bergop. “Daar moet Indurain maar bewijzen dat zijn vorm groeiende is”, daagde Chiappucci de Spanjaard uit. De man met het hoofd in de nek is al jaren de enige renner die Indurain verbaal en op de fiets werkelijk durft aan te pakken.

In de Ronde van Asturië won Jelle Nijdam de tweede etappe, een tijdrit over 17,8 kilometer van Nueva naar Llanes. Erik Breukink eindigde op vijf seconden als derde en moest de leiderstrui overdragen aan zijn ploeggenoot Zülle die drie seconden snel sneller was.

In de Dauphiné liberé werd Raul Alcala onttroond als leider. De Mexicaan in dienst van Raas werd opgevolgd door Gilbert Duclos-Lassalle, die de tweede rit van Guilherand-Granges naar Saint Etienne op zijn naam bracht.

De tweevoudige winnaar van Parijs-Roubaix maakte deel uit van een kopgroepje van zes renners. Duclos sloeg vier van hen van zich af in de finale. Alleen Johnny Weltz kon volgen, maar was in de sprint voor twee kansloos.