Prins Sihanouk premier van nieuwe Cambodjaanse coalitieregering

PHNOM PENH, 3 JUNI. Het Cambodjaanse interim-staatshoofd, prins Norodom Sihanouk, heeft bekend gemaakt dat hij vandaag premier is geworden van een coalitieregering van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP) en Funcipec, de partij van zijn zoon prins Ranariddh. De huidige CPP-premier Hun Sen en prins Ranariddh zijn beide vice-premier geworden.

De mededeling komt als een verrassing; CPP-voorzitter Chea Sim had zich de afgelopen dagen gekeerd tegen Funcinpec en gezegd dat er ten gunste van die partij was geknoeid tijdens de vorige week gehouden verkiezingen. In de tussenstand, na het tellen van 90 procent van de stemmen, stond Funcinpec vandaag op 45 procent, tegenover 38 voor de CPP. Dit zou betekenen dat Funcinpec 57 zetels krijgt in het nieuwe 120 leden tellende parlement en de CPP 52.

Sihanouk had gisteren Chea Sim en zijn zoon Ranariddh uitgenodigd voor een gesprek, maar dat gesprek had niet plaats; kennelijk is achter de schermen druk uitgeoefend op het leiderschap van de ex-communistische CPP. Chea Sim staat bekend als een man van de harde lijn, tegenover Hun Sen, die veel pragmatischer is ingesteld. Hun Sen heeft steeds gezegd de uitslag van de onder auspiciën van de Verenigde Naties gehouden verkiezingen te zullen respecteren.

De 70-jarige Sihanouk, die de Cambodjaase politiek tussen 1941 en 1970 beheerste, zei vandaag dat de huidige regering Hun Sen met ogenblikkelijke ingang is ontbonden. Sinds de terugkeer van Sihanouk naar Cambodja, die eind 1991 samenviel met het begin van de vredesoperatie van de VN, nam de door de prins opgerichte Funcinpec al deel aan de regering.

Intussen zijn op een strand nabij de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville de lijken aangetroffen van vier vissers van Vietnamese afkomst. De vier mannen waren doodgeschoten. Volgens een woordvoerder van het tijdelijk VN-bestuur over Cambodja (UNTAC) behoorden de vier tot een groep van negen dorpelingen, allen etnische Vietnamezen, die gisteravond door onbekenden werd ontvoerd.

Het lot van de andere vijf mensen is onbekend. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de moordpartij heeft opgeëist, gaat de verdenking uit naar de maostische Rode Khmer, die bekend staat om zijn fel anti-Vietnamese houding. Sinds eind vorig jaar zijn enige tientallen etnische Vietnamezen bij aanslagen, vrijwel zeker uitgevoerd door de Rode Khmer, om het leven gekomen. Naar schatting 20.000 Vietnamezen hebben de afgelopen maanden Cambodja ontvlucht.

De Rode Khmer heeft de verkiezingen van vorige week, waaraan de factie als partij niet deelnam, bestempeld als een bestendinging van de "Vietnamese overheersing' van Cambodja en gepleit voor uitwijzing van alle Vietnamezen, enige honderdduizenden in getal, ook al zijn de meesten van hen in Cambodja geboren. (AFP, AP, Reuter)