Pianist Cor de Groot (78) overleden

AMSTERDAM, 3 JUNI. De pianist, componist, dirigent en arrangeur Cor de Groot is op 26 mei op 78-jarige leeftijd na een korte ziekte overleden en inmiddels in stilte gecremeerd. De Groot werd in de naoorlogse jaren beschouwd als de belangrijkste Nederlandse pianist. Hij maakte een internationale carrière, die hem ook in Amerika bracht.

Cor de Groot, op 7 juli 1914 geboren in Amsterdam, werd als pianist opgeleid door Egbert Veen en Ulfert Schults en studeerde compositie bij Sem Dresden. Al op 24-jarige leeftijd werd hij hoofdleraar piano aan het Haagse Koninklijk Conservatorium. In 1959 werd De Groot benoemd tot muziekregisseur bij de toenmalige Ned. Radio Unie. Vanaf 1966 was hij artistiek leider van orkesten en koren van de omroep.

Een aandoening aan zijn rechterhand noopte De Groot enkele jaren uitsluitend met de linkerhand te spelen, waartoe hij 70 composities bewerkte. De Groot schreef filmmuziek en concerten voor piano en diverse andere instrumenten. Verder componeerde hij liederen, ondermeer op teksten van Goethe en muziek voor een kür van schaatskunstrijdster Sjoukje Dijkstra. Tot voor kort speelde hij nog kamermuziek voor de Avro-microfoon.