Leger Chili

SANTIAGO, 3 JUNI. De regering van Chili blijft pogen de wet te veranderen, zodat zij officieren kan ontslaan.

Dit hebben woordvoerders verklaard na recente ongebruikelijke militaire activiteit in Santiago. President Aylwin bracht op dat moment een bezoek aan Denemarken. Volgens de militairen was het machtsvertoon bedoeld als “waarschuwing aan degenen die het leger op de huid zitten.” De militairen zijn beducht voor Aylwins voornemen het door oud-dictator Pinochet geleide leger weer onder democratische controle te brengen. Volgens de door Pinochet in 1990 ingestelde grondwet mag de regering nu geen officieren ontslaan. Het leger voelt zich verder getergd door een onderzoek naar een betaling aan de zoon van Pinochet, die van het leger 3 mln dollar ontving om een wapenfirma te kopen. (AFP)