Kenners zien kansen voor Krajicek in treffen met Courier; Gerulaitis: "Courier vindt het niet leuk de hele tijd passeerslagen te moeten slaan.'

PARIJS, 3 JUNI. Richard Krajicek geeft zichzelf morgen vijftig procent kans tegen Jim Courier in de halve finale van de Open Franse tenniskampioenschappen. “Hij kan zeker tennissen”, zei hij gisteren over de de nummer twee van de wereld die het grand-slamtoernooi in Parijs in 1991 en 1992 op zijn naam schreef, “maar ik heb ook net vijf partijen gewonnen. Ik ben in de winning mood, zal ik maar zeggen.”

In een zwart Michael Jordan-basketbalshirt en met een witte pet op zijn hoofd geeft de 21-jarige Krajicek na zijn zege op Novacek kalm en ontspannen antwoord in vloeiend Engels.

“Ik ben heel blij over het bereiken van de halve finale maar ga hier niet rondspringen, want dan zeg ik misschien iets dat niet zo slim is.” Heeft hij in Parijs de vrouwen zien spelen, die hij vorig jaar nog omschreef als vette varkens? “Over vrouwentennis zal ik de rest van mijn leven niets meer zeggen.” Is Nederland enthousiast? “Vijf jaar geleden kwam tennis net zo vaak op televisie als stenen gooien en speerwerpen, maar de laatste jaren is het veel meer. Dat is leuk. Ik hoop dat er meer mensen gaan tennissen.”

Krajicek versloeg Courier vorige week zaterdag in een demonstratiewedstrijd in Parijs en won vorig jaar november van hem in de halve finale van het sterk bezette toernooi in Antwerpen. “Toen zat ik in een hot streak. Had ik een paar wedstrijden op rij gewonnen. Hier ook. Ik weet zeker dat ik me morgen goed voel. Als ik mijn eigen spel kan spelen heb ik een goede kans.”

Richard Krajicek is de eerste Nederlander sinds Tom Okker in 1969 die de halve finale heeft bereikt van Roland Garros. Hij won gisteren de vijfde set met 6-4 van de 28-jarige Tsjech Karel Novacek. De partij kon dinsdagavond bij een stand van 2-2 in sets niet worden uitgespeeld door invallende duisternis. Krajicek haalde al in 1992 de halve finale van het grand-slamtoernooi in Australië, had daar tegen Courier moeten spelen, maar moest zich toen met een schouderblessure terugtrekken. “Het is geen revanche, maar het is prettig om een tweede kans te krijgen.”

Jim Courier heeft inmiddels negentien wedstrijden achter elkaar gewonnen op Roland Garros. Hij staat tweede op de wereldranglijst en is de grote favoriet op het relatief trage gravel. Daar hebben aanvallers, die hard serveren, zo vlug mogelijk naar het net willen om daar het punt af te maken met een volley, het moeilijk. In Parijs wint vrijwel altijd een solide speler vanaf de baseline. Courier, Wilander, Lendl en Borg wonnen veertien van de laatste twintig afleveringen. Alleen de service-volleyspelers John McEnroe (in 1984 tegen Lendl) en Stefan Edberg (in 1989 tegen Chang) bereikten recentelijk de finale.

Van de vier ontmoetingen met Krajicek op snelle banen heeft Courier er drie gewonnen. Toch is volgens insiders juist Krajicek niet kansloos tegen de mechanisch meppende Courier. “Courier houdt er niet van om tegen hem te spelen”, zegt Rohan Goetzke, de Australische coach van Krajicek. “Omdat Richard hem niet in zijn ritme laat komen.”

Ook tennisser Petr Korda, vorig jaar verliezend finalist tegen Courier, benadrukt dat Krajicek de partij snel moet beslissen, de punten snel moet maken: “Natuurlijk heeft Krajicek een kans. Het zijn allebei mensen. Courier is favoriet en heeft heel goed gespeeld tegen Muster en Prpic. Als het een vijf-setter wordt, wint Courier. Hoe langer de wedstrijd duurt, hoe meer kansen Courier heeft.”

“Richard is een van de weinigen die Courier met zijn service in problemen kan brengen”, zegt de Nederlandse tennisster Brenda Schultz. “Iedereen zegt dat Courier de favoriet is, omdat hij sneller is en het langer volhoudt dan de rest. Maar Richard hoeft met zijn spel toch niet veel te rennen. Als hij zijn eerste service in kan slaan en een goede eerste volley kan maken, heeft hij een kans. Courier heeft een dubbelhandige backhand. Daardoor heeft hij moeite met een service op het lichaam of een service die ver naar buiten draait, omdat zijn reikwijdte niet zo groot is. Courier staat voortdurend onder de druk dat hij Krajicek aan het net moet passeren.”

“De service van Krajicek zal de beslissing brengen”, zegt de Amerikaan Vitas Gerulaitis, finalist in Parijs in 1980: “Sampras verloor van Bruguera omdat hij matig serveerde. Krajicek speelde het slim tegen Novacek. Zijn volleys zijn erg goed. Hij moet naar het net. Het zou met zijn lengte ook onnozel zijn om achterin te blijven hangen. Dan moet hij de hele tijd bukken om die ballen van de grond te halen. Courier is de beste speler ter wereld op gravel. Maar niemand, ook Courier niet, vindt het leuk om de hele tijd passeerslagen te moeten slaan. Hij wil dicteren vanaf de baseline.”

Gerulaitis tilt niet zwaar aan de inzinkingen die Krajicek af en toe in partijen heeft en voorspelt hem een grote toekomst: “Als hij zich zo blijft ontwikkelen zoals het laatste jaar gaat hij zeker een grand-slamtoernooi winnen.”

“Omdat de Davis Cup tegen Spanje op gravel werd gespeeld hebben we ons programma afgesteld op de Davis Cup en op de Franse Open”, vertelde Goetzke, Krajiceks coach. “Hij is niet naar Azië gegaan voor de hardcourt-toernooien, maar op gravel blijven spelen. Om zijn spel te verbeteren en om iets te doen in Parijs. Hij heeft een kans tegen Courier, een hele goede kans zelfs. Als je in de halve finale staat, hoor je erbij. Daar kom je niet alleen met geluk. Hij speelt ook goed onder druk. Hij is een pressure-player. Wanneer hij weet dat het moet, komt hij met de goede slagen op het juiste moment. Hij brak in de eerste game van de vijfde set tegen Novacek en bleef volhouden. Toen hij onder druk kwam speelde hij ongelooflijk goed. Hij is volwassen aan het worden. Een jaar geleden zou hij nog niet hebben volgehouden.”

John McEnroe, die als commentator voor de televisie het toernooi volgt, heeft in de kleedkamers met Krajicek gepraat en hem tips gegeven over zijn spel, zo vertelde Goetzke. De Amerikaan vertelde Krajicek dat hij moest blijven vasthouden aan zijn eigen spel. Anders wordt hij op de baseline van links naar rechts gestuurd.

“Hij weet hoe Courier speelt en moet alleen beter spelen. Dat is alles”, vervolgde Goetzke. “De een is een baseliner, de andere een aanvaller. Het gaat er om wie de ander zijn spel kan opleggen. Als hij vijf sets lang gepasseerd wordt, neem je je hoed af en zeg je: "te goed'. Richard speelt simpel, maar op de juiste manier.”

    • Remmelt Otten