Joegoslavische marine beschiet Italiaans schip

ROME/BELGRADO, 3 JUNI. Italië heeft gisteren zijn marine in de Adriatische Zee in staat van verhoogde paraatheid gebracht nadat een Joegoslavische patrouilleboot het vuur had geopend op een Italiaaans vissersschip. Daarbij kwam een lid van de bemanning om het leven en werd een ander gewond.

De Italiaanse minister van defensie, Fabrio Fabbri, droeg na het incident, dat in internationale wateren plaatsvond, de marine op alle vissersboten in de Adriatische Zee te beschermen en “maximale vastbeslotenheid” aan de dag te leggen bij de pogingen een herhaling van de Joegoslavische aanval te voorkomen. Italië, zo liet Fabbri weten, behoudt zich het recht voor “alle passende initiatieven” tegen Joegoslavië te nemen.

De beschieting van de Italiaanse visserboot is het ernstigste incident ter zee sinds het begin van de oorlog in ex-Joegoslavië en heeft in Italië tot consternatie geleid; slechts vijf dagen geleden werden in Bosnië drie Italiaanse hulpverleners vermoord.

Volgens de Italianen openden de Joegoslaven het vuur zonder enige aanleiding en dwongen ze de kapitein van het schip, de Antonio e Sipontina, af te meren in een Joegoslavische marinebasis. Italië eiste gisteren de vrijlating van de drie resterende bemanningsleden. In Belgrado is vanochtend meegedeeld dat het Italiaanse schip zich in de Joegoslavische territoriale wateren bevond, dat de kapitein had geweigerd bij te draaien en dat “in overeenstemming met de code en praktijk van de grensbewaking” het vuur was geopend.

In Bosnië-Herzegovina is gisteren niet ver van Mostar een Belgische cameraman door een sluipschutter doodgeschoten. Hij was met enkele Mexicaanse journalisten in een jeep op weg naar Jablanica toen de auto onder vuur werd genomen. Geen van de andere inzittenden werd geraakt. De Belg werd gewond; bij aankomst in Jablanica bleek hij te zijn overleden.

De Bosnische Serviërs hebben gisteren een vijf dagen geleden ingezet offensief tegen de moslim-enclave Gorazde voortgezet met de inname van twee dorpen in de buurt van de stad. De Bosnische radio meldde gisteren dat de situatie “met het uur” verslechtert en dat in Gorazde sprake is van “een ware hel”. De radio citeerde vanochtend een zendamateur uit de enclave die melding maakte van zware artilleriebeschietingen, waarbij een groot aantal doden en gewonden was gevallen. Het aantal vluchtelingen uit de directe omgeving neemt zo snel toe dat nieuwkomers op straat en in parken moeten slapen. (Reuter, AP)