In Nederland

KLEURIG HOLLYWOOD

Fel, pronkziek en artificieel was het rood van Moira Shearers schoenen in The Red Shoes. Twintig jaar lang, tussen 1930 en 1950 heerste het Technicolor-systeem over de Britse en Amerikaanse filmindustrie. Het bioscooppubliek in die tijd kwam niet alleen af op de acteurs of op het filmverhaal, maar ook op de nieuwigheid van de schitterende kleuren.

Het Nederlands Filmmuseum brengt op vier zondagen in juni een eerbetoon aan Technicolor. Aan de hand van zowel stomme- als geluidsfilms wordt de geschiedenis van kleur in de film geschetst.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op zondag 6 juni, met de vertoning van The Ladies of Victories van William R. Neill, en The Toll of the Sea van Chester Franklin. Verder op 13, 20 en 27 juni.

6 juni, 10u30, Nederlands Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam. Inl 020-5891444.

POETRY PARK

Op zondag 6 juni vindt in het Park bij de Euromast in Rotterdam het eendaagse festival Poetry Park plaats. Het festival wordt voor de zestiende maal georganiseerd door de Rotterdamse Kunststichting, en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een internationaal evenement. In het Park zijn zes "dorpen' ingericht met programma's die zijn georganiseerd door verschillende culturele instellingen; verder zijn er een kinderterrein, een dichterstent, een tent voor storytellers, en twee muziekpodia. Het programma richt zich behalve op poëzie ook op beeldende kunst. Er zijn optredens van een groot aantal dichters, muziekgroepen en storytellers. Voor kinderen is op het kinderterrein een kinderkookcafé ingericht en worden workshops gegeven over Afrikaanse muziek en dans.

6 juni, 11-19u. Park bij de Euromast, Rotterdam. Inl 010-4141666. Poetry Park is te bereiken met tram 6 of 9 en bus 39.

VLIEGERFEEST

China staat bekend als het land van herkomst van de vlieger. Vierhonderd jaar voor Christus werd daar de vlieger al gebruikt voor onder andere strategische doeleinden, zoals seinen of overbrengen van berichten.

Heel veel later, in de 18de eeuw, raakte het vliegeren als tijdverdrijf ingeburgerd in Europa. Op het gebied van de vrijetijds-vlieger heeft de ontwikkeling al die eeuwen niet stil gestaan. De diversiteit in modellen, grootte en kleur is de laatste decennia steeds groter geworden.

Een nog altijd populair model vlieger werd ontworpen door een familielid van Buffalo Bill, Samuel Cody. De naar hem genoemde Cody is te zien op het Amsterdamse Vliegerfeest, op 5 en 6 juni, in Spaarnwoude. Het Vlieger Genootschap heeft bekende Nederlandse vliegeraars en vliegerbouwers uitgenodigd om nieuwe modellen te laten zien. Maar ook bezoekers zijn vrij hun vliegers op te laten. Er is gelegenheid voor stuntvliegeren, er wordt genachtvliegerd, en er is een vliegerwerkplaats waar kinderen van plastic boodschappentassen of vuilniszakken vliegers kunnen bouwen.

Het Tiende Amsterdamse Vliegerfeest vindt plaats in het recreatiegebied Spaarnwoude, tegenover Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem. 5 en 6 juni, va 10u (met of zonder vlieger). Inl 020-6233450.

HORTUSDAG

April en mei waren de maanden van bloeiende bolgewassen en rhododendrons. Juni is de tijd van bloeiende heesters en de echte zomerbloeiers. Ieder jaar, op de eerste zaterdag van juni, zorgt het merendeel van de botanische tuinen in Nederland voor een bijzondere presentatie. Dit jaar wordt op de Nationale Hortusdag speciaal aandacht besteed aan het verzamelen van planten. In de deelnemende tuinen worden rondleidingen gegeven langs plantenverzamelingen; verder zijn er planten- en stekjesruilbeurzen, informatiemarkten en spreekuren van plantendokters georganiseerd.

5 juni, Nationale Hortusdag in veertien botanische tuinen verspreid door Nederland. Voor adressen van deelnemende tuinen: Stichting Nederlandse Plantentuinen, inl 030-535547.

VELUWEWANDELING

De Vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe organiseert op alle woensdagen in juni natuurwande-

lingen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. De wandelingen, die ongeveer anderhalf uur duren, worden begeleid door ervaren gidsen.

2, 9, 16, 23 en 30 juni, 13u30. Startpunt: bezoekerscentrum de Aanschouw. Inl 08380-32751.