Heipalen gaan in Leiden voor examens onze redactie onderwijs

AMSTERDAM, 3 JUNI. Klapperende deuren, loeiende grasmaaiers en tikkende breinaalden. Van de ongeveer 2000 telefoontjes die deze examenperiode binnenkwamen bij de eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), gingen de meeste over geluidsoverlast. Zo had de gemeente Leiden besloten om vorige week te beginnen met de nieuwbouw van een school, op nog geen 50 meter van de lokalen waar de eindexamens werden afgenomen. Telefoontjes naar de gemeente over het storende heiwerk mochten niet baten, alle kandidaten kregen vervolgens oordopjes.

Een andere klacht ging over een school in Beneden-Leeuwen, waar de directie de examenopgave voor de veiligheid had opgeslagen in een kluis van de plaatselijke bank. Die kluis was echter uitgerust met een tijdslot dat pas open ging nadat het examen al had moeten beginnen. Het probleem heeft de kandidaten een half uur vertraging gekost, maar zij hebben die tijd er aan het eind van het examen bijgekregen.

Het aantal klachten van boze, teleurgestelde en verdrietige eindexamenkandidaten is ongeveer even groot als vorig jaar. Klachten over de stakingen in het openbaar vervoer zijn uitgebleven. “Kennelijk waren de kandidaten er goed op ingespeeld en hebben ook de leraren met het vervoer geholpen”, aldus een medewerker van de klachtenlijn.

Als meest schokkende klacht noemt de LAKS-medewerker het uitdelen van een verkeerd examen natuurkunde HAVO op scholen voor volwassenonderwijs in Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden. Op reguliere scholen waren de leerlingen voorbereid op het nieuwe examen natuurkunde, maar op de scholen voor volwassenonderwijs nog niet. Tot hun schrik kregen leerlingen van onder meer de Joke Smit scholengemeenschap in Amsterdam toch een vernieuwd examen voorgeschoteld. Na overleg met de onderwijsinspectie is besloten dat de gedupeerde kandidaten hun examen mogen herkansen.