Grote tanks met olie in brand door strijd Angola

LUANDA, 3 JUNI. Bij felle gevechten om de Angolese stad Soyo is deze week een aanval uitgevoerd op twee reusachtige opslagtanks waarbij miljoenen liters olie in vlammen zijn opgegaan. Dit heeft de Belgische oliemaatschappij Petrofina gisteren bekendgemaakt.

Wie achter de aanval zat was niet direct duidelijk. “We nemen aan dat het UNITA was, maar we weten het niet zeker”, aldus een zegsman van Petrofina in Luanda. Hij voegde er aan toe dat de schade op vijftien miljoen dollar wordt geraamd. De tanks, met een capaciteit van 70.000 kubieke meter elk, vormden het gezamenlijke bezit van Petrofina en het Amerikaanse Texaco. Texaco zei nog niets te weten van schade aan een van zijn tanks.

Een vertegenwoordiger van de UNITA in Washington wees met de beschuldigende vinger naar Angolese oorlogsschepen, die de tanks tijdens een beschieting van de stad zouden hebben geraakt. Hij onderstreepte dat de UNITA Soyo, na Cabinda de belangrijkste olieplaats van Angola, nog in handen heeft. Soyo werd begin dit jaar veroverd op de regering. De UNITA heeft de oliemaatschappijen, die steeds zaken zijn blijven doen met de Angolese regering, verschillende keren gedreigd met acties.

Intussen maakte een andere functionaris van de UNITA in Lissabon bekend dat zijn organisatie een offensief had ingezet tegen de plaats Caxito, dat op 70 kilometer van de Angolese hoofdstad Luanda ligt. De UNITA maakte zich vorig najaar meester van Caxito maar moest de plaats in maart weer opgeven.

De UNITA heeft de regering nieuwe onderhandelingen aangeboden over een bestand. Twee weken geleden mislukten in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, besprekingen tussen beide zijden onder supervisie van de Verenigde Naties.

Sindsdien lijkt de UNITA zijn militaire acties her en der in Angola te hebben verhevigd. Afgelopen zondag voerden UNITA-strijders in de zuidelijke provincie Huila een aanval uit op een trein die op weg was van de stad Lubango naar Olivença. Daarbij vielen volgens opgaven van de Verenigde Naties honderd doden en honderd gewonden. (Reuter, AP)