Europese leiders willen extra top na ratificatie

BRUSSEL, 3 JUNI. De regeringsleiders van de EG komen mogelijk na de zomer voor een extra top naar Brussel om een nieuwe stimulans te geven aan de Europese integratie. De bijeenkomst zou moeten plaatshebben op het moment dat het Verdrag van Maastricht ook door Groot-Brittannië is geratificeerd en de juridische moeilijkheden in Duitsland uit de weg zijn geruimd.

De suggestie voor een tussentijdse Europese top werd gedaan tijdens het 61ste Frans-Duitse overleg, gisteren en eergisteren in de Franse wijnstad Beaune. De Belgische premier Jean-Luc Dehaene - per 1 juli voorzitter van de EG - voelt er wel voor om zo'n extra ontmoeting te organiseren. Die zou vooral in het teken moeten staan van de strijd tegen de groeiende werkloosheid. Voorwaarde is wel dat de ratificatieprocedure vroeg in het najaar is afgerond en dat er op de bijeenkomst echt zaken kunnen worden gedaan die de Europese samenwerking weer in een stroomversnelling brengen en die daarmee het vertrouwen van de burger in de EG herstellen, aldus de Belgische premier.

Premier Dehaene zei dat gisteren na afloop van een bijeenkomst van de Europese Volkspartij (de christen-democraten) in Brussel, waaraan onder anderen ook de Duitse kanselier Kohl, premier Lubbers en de Griekse premier Mitsotakis deelnamen.

Behalve over plannen om de werkgelegenheid te bevorderen zal op een eventuele extra top waarschijnlijk ook worden gesproken over de tweede fase van de economische en monetaire unie (EMU) - die volgend jaar ingaat - en met name over de oprichting van het Europees Monetair Instituut. Er moeten nog een vestigingsplaats en een president van dat instituut worden aangewezen.