Djaout overleden

ALGIERS, 3 JUNI. De prominente Algerijnse schrijver en journalist Tahar Djaout is gisteren overleden aan de gevolgen van een moordaanslag op 26 mei.

Djaout (39), een scherp criticus van de moslim-fundamentalistieche beweging in Algerije, werd in het hoofd geschoten op weg naar zijn kantoor in Algiers. Twee dagen later deelde de politie mee twee moslim-fundamentalisten te hebben gedood en één gearresteerd die achter de aanslag zaten. De arrestant meldde vervolgens op de nationale televisie dat Djaout was neergeschoten omdat “hij een communist was en een machtige pen had die invloed had op moslim-kringen”. Federico Mayor, de directeur-generaal van de UNESCO, de wetenschappelijke en culturele organisatie van de VN, prees Djaout na de aanslag wegens zijn strijd voor een “ware democratie, gebaseerd op tolerantie”. (AP)