Bruguera stuit Sampras

PARIJS, 3 JUNI. Pete Sampras, als nummer één geplaatst, werd gisteren uitgeschakeld door Sergi Bruguera. De aanvoerder van de wereldranglijst dacht de Spanjaard vanaf de baseline te kunnen verslaan, maar werd kansloos weggespeeld: 6-3 4-6 6-1 6-4. Sampras bleef op Roland Garros voor het tweede opeenvolgende jaar in de kwartfinales steken. Vorig jaar werd hij verslagen door Agassi, die dit jaar door een blessure aan de pols (peesontsteking) niet van de partij is.

Tegen Bruguera koos hij de enige zekere weg naar zijn eigen ondergang. Tien dagen geleden werd hij in Düsseldorf vanaf de baseline in de strijd om de Nations Cup door Bruguera met 6-3 6-1 vernederd. In Parijs koos Sampras voor dezelfde, fatale taktiek. “Mijn opslag liet me in de steek”, klaagde hij na zijn nederlaag. “Ik kon geen serve en volley spelen. Dat had zelfmoord betekend.” Bruguera, één van de beste gravelspelers, liet hem alle hoeken van de baan zien. “Sergi speelde uitstekend”, complimenteerde Sampras de Spanjaard. “Hij kan Roland Garros winnen. Hij heeft er de wapens voor. Maar mijn favoriet is Courier.”

Bruguera, een solist in het Spaanse tennis, was verrast door de geringe tegenstand van Sampras. “Ik rekende op een zware vijfsetter, maar Pete haakte snel af.” De 22-jarige tennisser was in de aanloop naar Roland Garros zeer actief. Hij opende zijn gravelseizoen met de Davis Cup-wedstrijd tegen Nederland in zijn woonplaats Barcelona, waar hij verloor van Haarhuis en Koevermans. Daarna won hij 22 partijen en verloor er nog maar vier: van Medvedev (2), Courier en Edberg. Bruguera won Monte Carlo en stond in de finales van Milaan (hardcourt), Barcelona en Madrid. “Ik ben opgegroeid op gravel”, vertelde hij. “Dat geeft mij een psychologisch voordeel op mijn tegenstanders. Ik denk dat ik een kans maak Roland Garros te winnen.”