British Telecom neemt belang van 20 procent in MCI

NEW YORK, 3 JUNI. British Telecom zal voor 4,3 miljard dollar een belang van 20 procent nemen in de Amerikaanse telefoonmaatschappij MCI. Dat hebben de twee bedrijven gisteren aangekondigd.

British Telecom en MCI steken samen 1 miljard dollar in een joint-venture die vooral de zakelijke klanten met wereldwijde vestigingen moet bedienen. “Deze strategische verbintenis met BT vertegenwoordigt de spannendste en meest veelbelovende kans in onze vijfentwintigjarige geschiedenis”, aldus MCI-topman Bert C. Roberts gisteren. “Het is de telecommunicatie-deal van de eeuw.”

Drie BT-directeuren zullen in de raad van bestuur van MCI zitting nemen. Roberts zal in de raad van bestuur van BT een zetel krijgen. BT's aandeel van 20 procent is gegarandeerd, maar het bedrijf mag het aandeel de komende tien jaar niet vergroten.

In hun aankondiging spreken de bedrijven van “naadloze gespreks- en dataservice” voor hun klanten. De joint-venture, waar BT een belang van 75 procent in krijgt, beslaat klanten in de hele wereld. Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zijn voor MCI en BT doet de rest van de aardbol.

MCI is na AT&T in de VS het tweede telecommunicatiebedrijf voor nationale en internationale verbindingen. De concurrentie is moordend en AT&T is met 80 procent van de interlokale en internationale markt veruit dominant. MCI heeft ongeveer 14 procent, Sprint is nummer drie met ongeveer 6 procent en dreigt nu doodgedrukt te worden. Op de lokale telefoonverbindingen hebben de zeven regionale telefoonmaatschappijen het alleenrecht.

British Telecom is in grootte het vierde telecommunicatiebedrijf in de wereld, MCI het zesde en het snelst groeiend. BT had vorig jaar een omzet van 20 miljard dollar, MCI bereikte in 1992 een omzet van 10,6 miljard dollar.

De markt van telecommunicatie voor bedrijven groeit wereldwijd met meer dan tien procent per jaar. De grote telecommunicatiebedrijven als AT&T, British Telecom, Nippon TT streven er hard naar spelers op de internationale markt te worden. Niet alleen zoeken zij buitenlandse partners, ook proberen ze concessies van overzeese regeringen te krijgen.

    • Lucas Ligtenberg