Autobom bij de Trevi-fontein tijdig ontdekt

ROME, 3 JUNI. In het hartje van Rome is gisteren een autobom onschadelijk gemaakt die zeker dodelijke slachtoffers had geëist als zij was ontploft. Na de bomaanslagen vorige week in Florence en vorige maand in Rome is de angst gegroeid voor een golf van terreur.

De bom werd ontdekt in een Fiat-500 die was geparkeerd in een straatje dat tussen de beroemde Trevi-fontein, dagelijks bezocht door duizenden toeristen, en het plein voor palazzo Chigi, de ambtswoning van de Italiaanse premier.

“Noch de regering noch het land laat zich intimideren door het criminele project achter deze dreigende daden”, liet premier Carlo Azeglio Ciampi in een korte verklaring weten. “Noch de regering noch het land zal toegeven aan provocaties.”

Ciampi bleef op zijn post terwijl de bom onschadelijk werd gemaakt. Met een robot werd een ruit van de auto kapotgemaakt en de situatie onderzocht. Daarna haalde een bomdeskundige het ontstekingsmechanisme en de afstandsbediening eruit.

De bom was veel minder zwaar en anders van samenstelling dan die in Florence en vorige maand in Rome, waar naar schatting honderd kilo springstof was gebruikt. In plaats van springstof was ditmaal een explosief mengsel van dieselolie en nitraten gebruikt. Volgens de politie was de bom een enorme molotovcocktail. Als de bom was ontploft in de drukke Via dei Sabini zouden er volgens de politie zeker mensen bij zijn omgekomen.

De autobom werd ontdekt een paar uur na de arrestatie van mafialeider Giuseppe Pulvirenti, de belangrijkste voortvluchtige boss van Oost-Sicilië. De minister van binnenlandse zaken, Nicola Mancino, suggereerde dat de bom een antwoord van de mafia is op het politieoffensief in Sicilië. Maar omdat de bom amateuristisch in elkaar is gezet, zijn er grote twijfels over een rol van de mafia.

Volgens de politie is de bom door twee carabinieri ontdekt. De Italiaanse media hebben gemeld dat de politie op de bom attent is gemaakt door een anoniem telefoontje. Het nieuws over de autobom heeft in heel Italië geleid tot verscherpte bewaking bij belangrijke gebouwen en een reeks telefoontjes over verdachte auto's. Op een persconferentie gisteren waarschuwde minister Mancino tegen overdreven angst.

In Florence hebben afgelopen nacht duizenden mensen in een stille manifestatie met kaarsen en olielampen op de piazza della Signoria de aanslag van een week geleden herdacht. Om vier minuten over een, het moment waarop de bom ontplofte, begonnen de belangrijkste klokken van de stad te luiden en klonk op het plein een luid applaus op.