Asperges langer houdbaar in zuurstofdichte folie

's Ochtends uit de grond, 's middags in de mond. Dat is de stelregel voor versgestoken asperges, want eenmaal uit de grond slaat het bederf snel toe.

Onderzoekers van het DLO-Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek in Wageningen zijn daarom op zoek naar een zuurstofarme verpakking, waarin men de asperges wel twee weken hoopt te bewaren.

Tot nog toe is de houdbaarheid van witte asperges uit de vollegrond zeer beperkt. Na het steken wordt de kleur al snel minder mooi, het produkt droogt uit en schimmels en andere infecties slaan toe. Bij een bewaartemperatuur van 0 á 1 graden Celsius blijft het uiterlijk goed, maar de smaak niet. Na het snijden komt in de stengels een mechanisme op gang waardoor de celwanden van het weefsel hard worden. Dit leidt tot een draderige, stokkerige textuur en een taaie, vezelige smaak.

Daarom worden asperges alleen in de oogsttijd, in mei en juni goed verkocht. De export is beperkt. Bij warm weer kelderen de prijzen. Wel worden op grote schaal asperges ingeblikt, maar die hebben niet dezelfde kwaliteit als het verse produkt.

In Wageningen worden partijtjes verse asperges sinds enkele maanden onderzocht in een diffusiekamertje, waarin via een ingenieus stelsel van pompjes en slangetjes de gehalten aan zuurstof, koolzuurgas en het "verouderingshormoon' ethyleen perfect worden geconditioneerd. De asperges worden in verschillende soorten folie verpakt om het ontstane microklimaat te kunnen vergelijken. Het eerste onderzoek wijst uit dat asperges langer mals blijven in een verpakkingsfolie die ervoor zorgt, dat er een microklimaat rond het produkt ontstaat met weinig zuurstof en oplopend koolzuurgehalte. Dan worden de verouderingsprocessen in het produkt geremd. Wel is gekoelde bewaring noodzakelijk.

Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar specifieke eigenschappen van de asperge, zoals ademhalingssnelheid en vochtafgifte van het produkt, om een verpakkingsfolie met de juiste vochtregulerende eigenschappen te kunnen selekteren. Hierbij wordt ook naar de door dit instituut ontwikkelde bio-afbreekbare plastics gekeken.

Handel en exporteurs hebben veel belangstelling voor het onderzoek. Het kan resulteren in een meer gespreide afzet van verse witte asperges en export over grotere afstanden. Als het produkt meteen na het steken wordt verpakt, kan de aanvoer enigszins worden gespreid.