Ultra-orthodoxe druk op Pepsi

JERUZALEM, 2 JUNI. Onder druk van ultra-orthodoxe joden heeft Pepsi Cola besloten een concert van Michael Jackson, dat zaterdag 18 september in Tel Aviv moet plaatshebben, niet te sponsoren als de organisatoren aan die datum vasthouden. Ultra-orthodoxe leiders hadden gedreigd Pepsi Cola het certificaat "kosjer' te ontnemen “omdat de voorbereidingen van het concert een schending inhouden van de sabbat en van de Rosh Hashana” (het joodse nieuwjaar). Een ultra-orthodoxe woordvoerder onderstreepte dat een dergelijke “heiligschennis” zich al had voorgedaan met een door Pepsi gesponsord concert van de hard-rockgroep Guns N'Roses op zaterdag 23 maart.

Het certificaat "kosjer', dat waarborgt dat het desbetreffende voedingsmiddel in overeenstemming met de joodse voedingsvoorschriften is, is zowel Pepsi Cola als Coca Cola toegekend na een bezoek van ultra-orthodoxe vertegenwoordigers aan de fabrieken van de twee ondernemingen. Miljoenen orthodoxe joden in de wereld volgen die voorschriften.

Coca Cola op zijn beurt heeft al zijn aanplakbiljetten in Israel teruggetrokken onder druk van de ultra-orthodoxen die geschokt waren door de benen van het getoonde jonge meisje en door het ineengestrengelde paar op een reclame voor Cola Light. Een woordvoerder van Pepsi wees erop dat alle publiciteit van dat merk in samenspraak met de ultra-orthodoxe gemeenschap wordt verzorgd. (AFP)