Ter Veld botst met PvdA in senaat over de WAO

DEN HAAG, 2 JUNI. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer dreigt in conflict te komen met staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) over de WAO-maatregelen die eerder dit jaar door de Tweede Kamer werden aanvaard.

De PvdA-fractie houdt vast aan haar eis dat er een bevredigende regeling moet komen voor chronisch zieken en mensen met een "progressief' ziektebeeld - zoals multiple sclerose. Het gaat hier om de groep die zich niet of nauwelijks particulier kan bijverzekeren om zo de verlaging van de wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid te compenseren.

Dit probleem speelde eerder in de Tweede Kamer. Daar uitte de PvdA de wens dat particulier verzekeraars een acceptatieplicht moeten krijgen. De fractie legde zich neer bij de stelling van Ter Veld dat zo'n acceptatieplicht voor verzekeraars in strijd is met bepalingen van de EG.

Ook aan de Eerste Kamer heeft Ter Veld laten weten geen taak voor de overheid te zien op het gebied van aanvullende verzekeringen, hoewel alle fracties vragen hadden gesteld over de kwetsbare positie van chronisch zieken. De PvdA-fractie noemt deze afwijzing “wel zeer rigoureus”; ze is haar “rauw op de maag gevallen”. PvdA-senator Van de Zandschulp wilde niet zeggen of deze bewoordingen betekenen dat zijn fractie tegen de nieuwe WAO-wetgeving zal stemmen als het probleem van de chronisch zieken niet goed wordt geregeld. “Maar het ligt voor ons vrij zwaar, dat is duidelijk.”

De PvdA vindt dat behandeling van de WAO-wetsvoorstellen in de Eerste Kamer moet worden uitgesteld, omdat het kabinet nog niet heeft aangekondigd hoe het nieuwe criterium voor arbeidsongeschiktheid precies zal luiden. Dat moet in overleg met de Tweede Kamer nog gebeuren. Zolang dat criterium er niet is kunnen uitvoeringsorganen bij de keuringen niet goed uit de voeten en kan de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet afhandelen, aldus de PvdA-fractie.