Politie: geen massagraf bij Moiwana

PARAMARIBO, 2 JUNI. Wel stoffelijke resten, maar geen massagraf. Dat is de conclusie van de woordvoerder van de Surinaams politie, R. Gayadhar, van het onderzoek nabij het dorp Moiwana, waar in november 1986 door een militaire eenheid ongeveer 50 dorpelingen zijn doodgeschoten.

Op een plek in het inmiddels totaal verlaten dorp is zaterdag opgraving gedaan door een gemengd team van de politie, militaire politie, medici en vertegenwoordigers van het mensenrechtebureau Moiwana'86. Volgens de deelnemende patholoog-anatoom prof. A. Vrede zijn de aangetroffen en in beslag genomen stoffelijke resten afkomstig van drie tot vier personen.

De politiewoordvoerder verklaarde dat met de man die indertijd de lichamen van de dorpelingen begroef, Oom Leo, is afgesproken dat hij verder zal zoeken. Directeur S. Rensch van Moiwana'86 zei te hopen dat de vondst van stoffelijke resten nietemin voldoende aanleiding is voor het Openbaar Ministerie om een gerechtelijk onderzoek en rechtsvervolging in te stellen naar de moordpartij.

Minister S. Girjasing van justitie en politie heeft maandag al verklaard dat de regering haar verantwoordelijkheid kent en alvast laat onderzoeken of er een massagraf is. Maar de regering zal zich niet op stang laten jagen door Rensch, aldus de minister. “Wij moeten nagaan hoe deze zaak verder wordt aangepakt. Er zal omzichtig te werk worden gegaan zodat geen aanleiding gegeven wordt voor onrust.”