Oeso voorziet minder banen en groei in EG

PARIJS, 2 JUNI. De economieën van de Westeuropese landen zullen in 1993 voor het eerst in meer dan tien jaar krimpen. Vooral in Duitsland vallen harde klappen. Volgend jaar valt een herstel van de economische groei te verwachten, maar de werkloosheid blijft ook dan nog flink oplopen.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse ramingen die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gisteren heeft gepubliceerd aan de vooravond van haar ministersvergadering in Parijs. De Oeso heeft haar groeiramingen van december aanzienlijk verlaagd en is ook pessimistischer dan het IMF in zijn cijfers van eind april.

Minister Andriessen (economische zaken) zei vanmorgen in Parijs te verwachten dat de daling van de economische groei in Nederland eind dit jaar beperkt zal blijven tot 0,25 of 0,5 procent. Andriessen erkende dat de sombere economische vooruitzichten in Duitsland de Nederlandse export negatief zullen benvloeden. Dertig procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland maar bestaat volgens Andriessen voornamelijk uit minder conjunctuurgevoelige produkten zoals voedingsmiddelen en lichte kapitaalgoederen. Nederland heeft bovendien niet de specifieke Duitse problemen, aldus Andriessen, die in dit verband wees op de relatief hoge inflatie en hoge staatsschulden.

De economische situatie in de 24 Oeso-landen is de afgelopen maanden sterk verslechterd. In december voorspelde de organisatie nog een groei van 1,2 procent. De groeiraming voor 1994 is verlaagd van 2,5 tot 1,8 procent. Het percentage werklozen onder de Europese beroepsbevolking zal oplopen van 9,9 in 1992 tot 11,4 dit jaar en 11,9 in 1994, een naoorlogs record. In december dacht de Oeso nog dat de werkloosheid volgend jaar iets zou afnemen van 10,5 tot 10,4 procent. De Oeso-landen samen zullen eind 1994 35 miljoen werklozen tellen, een stijging van 8,5 naar 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Duitsland zal het bruto binnenlands produkt (totale produktie minus export) dit jaar zien inzakken met 1,9 procent. Maar volgend jaar gaat de economie daar weer groeien met 1,4 procent, waarvan Nederland zal kunnen profiteren. Desondanks zal dit jaar de werkloosheid in Duitsland verder stijgen tot 10,1 procent en tot 11,3 procent in 1994. Vorig jaar lag het percentage nog op 7,7.

In het Oeso-gebied als geheel zal de economie dit jaar groeien met 1,2 procent en in 1994 met 2,7 procent. Dat is te danken aan de positieve bijdragen van de VS en Japan. Het laatstgenoemde land zal de groei dit jaar wel zien afnemen van 1,3 tot 1,0 procent, maar in 1994 volgt een herstel tot 3,3 procent. Voor de VS voorspelt de Oeso een stijging van het groeipercentage van 2,1 in 1992 tot 2,6 dit jaar en 3,1 in 1994.

Uit de ramingen blijkt verder dat de inflatie in de meeste industrielanden licht zal afnemen. Voor het hele Oeso-gebied is er een vermindering tot 3,0 procent dit jaar en 2,8 procent in 1994. (ANP, AFP, AP)