Libiërs breken visite aan Israel af

JERUZALEM, 2 JUNI. Na zowel de Israeliërs als de Palestijnen tot razernij te hebben gebracht heeft een groep Libische pelgrims gisteren besloten een ongekend bezoek aan Israel voortijdig af te breken. De 192 Libiërs, die maandag vanuit Egypte in Israel aankwamen voor een vijfdaags bezoek aan islamitische heilige plaatsen, zijn vandaag vertrokken.

“De pelgrims willen elk probleem met de Israeliërs en de Palestijnen voorkomen (..) Ze waren alleen gekomen om te bidden en hun aanwezigheid heeft te veel beroering teweeggebracht”, aldus een vertegenwoordiger van het reisbureau van de Israelische zakenman en wapenhandelaar Yaacov Nimrodi, dat het 300.000 dollar kostende bezoek heeft geregeld. Nimrodi staat ook garant voor een deel van de kosten.

De Israelische autoriteiten, die de groep aanvankelijk warm, zij het behoedzaam, hadden verwelkomd, verbraken alle contacten met de Libiërs na een oproep van hun woordvoerder tot de vernietiging van de “zionistische entiteit”. Zij gingen echter niet in op de eis van de oppositie de groep uit te wijzen.

De Libische uitspraak vormde mogelijk een reactie op de Arabische afkeuring van het bezoek, het eerste uit een Arabisch land dat officieel in staat van oorlog met Israel is. Libië had laten weten tot deze stap te zijn gedwongen door de Saoedische regering, die zou hebben geweigerd de pelgrims in staat te stellen deel te nemen aan de net beëindigde Haj, de grote pelgrimstocht naar Mekka. Maar Saoedi-Arabië liet gisteren weten geen enkele Libische pelgrim te hebben geweerd. Volgens Riad hebben de Libiërs “aanhoudend feiten verdraaid en valse voorwendselen en beschuldigingen gefabriceerd die zeer betreurenswaardig het handelsmerk zijn geworden van het hoofd van het Libische regime”.

De Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) op haar beurt kritiseerde de komst van de Libiërs als een premature stap naar normalisering van de relaties met Israel en een futiele zet om de gunst te winnen van het Westen, dat Libië heeft gesoleerd naar aanleiding van de bomaanslagen op een Amerikaans en een Frans vliegtuig. De fundamentalistisch-islamitische Palestijnse beweging Hamas meende dat de pelgrims “een mes in het hart van iedere moslim hadden geplant”.

Boze Palestijnen probeerden zelfs te verhinderen dat de Libiërs in Jeruzalem naar de Al-Aqsa moskee gingen, de op twee na heiligste plaats van de islam, en slingerden hen verwensingen naar het hoofd. De Libische woordvoerder deed dit af als een actie van een paar individuen. Maar de organisatoren van het bezoek zeiden dat de Libiërs wel degelijk geschokt waren door de beledigingen die tegen hen en tegen de Libische leider Gaddafi werden geschreeuwd. (Reuter, AP)