Fokker boekt eerste opdrachten van dit jaar

ROTTERDAM, 2 JUNI. Fokker heeft drie Fokker 100 toestellen en twee F-50 turboprops verkocht. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het zijn de eerste orders van dit jaar.

Fokker sloot contracten met twee Braziliaanse regionale luchtvaartmaatschappijen voor de levering van drie Fokker 100-straalverkeersvliegtuigen, waarbij één klant een optie heeft genomen op een vierde toestel. Daarnaast zal Fokker twee turboprops van het type F-50 leveren aan de Griekse regionale maatschappij South East European Airlines (SWAA).

Nieuw op de lijst van Fokker-klanten is TABA, een maatschappij uit het noordwesten van Brazilië, die vracht- en passagiersvluchten in het Amazonegebied verzorgt. TABA heeft twee Fokker 100-toestellen besteld die in juni en oktober zullen worden geleverd, met een optie op een derde. De tweede Braziliaanse klant is TAM, eveneens een regionale maatschappij, die één F-100 toevoegt aan haar vloot van acht Fokker-toestellen.

De verkopen werden door de Nederlandse vliegtuigbouwer bekendgemaakt na een publikatie in het Duitse weekblad Der Spiegel dat het in produktie nemen van de nieuwe Fokker 70 wegens een gebrek aan klanten op de tocht zou staan. Zowel Dasa, dat een meerderheidsbelang in de Nederlandse fabriek heeft, als Fokker ontkent het bericht. Fokker wil het nieuwe toestel volgende week presenteren tijdens de luchtvaartshow op het vliegveld Le Bourget bij Parijs. Aanvankelijk lag het in de bedoeling tijdens Le Bourget de eerste klant voor de F-70 bekend te maken. Hoewel Fokker beweert dat onderhandelingen met enkele potentiële afnemers van de F-70 zich in een vergevorderd stadium bevinden, weet de fabriek nog niet zeker of die termijn wel wordt gehaald. De raad van commissarissen van Fokker, waarin Dasa is vertegenwoordigd met vijf leden, moet eerst nog haar goedkeuring geven aan het in produktie nemen van de F-70. Een woordvoerder van Fokker verklaarde dat die beslissing nog voor de luchtvaartshow op Le Bourget valt te verwachten.

Begin april had Fokker elf Fokker 100's zelf in voorraad. Daarnaast staan op de vliegbasis Woensdrecht ook nog dertien toestellen uit de failliete boedel van Air Europe. Hiervan komen ten minste vier toestellen voor rekening van Fokker omdat zij ten tijde van het faillissement nog niet waren gefinancierd.