Felle aanval Amnesty op VN

ROTTERDAM, 2 JUNI. De komende Wereldconferentie over de Mensenrechten in Wenen kan uitlopen op een “klap in het gezicht van de mensheid”. Dat heeft de secretaris-generaal van Amnesty International, Pierre Sané, gisteren gezegd.

Bij de voorbereiding van deze VN-conferentie is volgens Sané een groot gebrek aan politieke wil getoond alsmede aan terughoudendheid om verplichtingen aan te gaan, wat weinig goeds voorspelt voor de Weense bijeenkomst zelf.

“Regeringen hebben tot vrijwel de laatste minuut gewacht voordat ze een ontwerp klaar hadden van het slotdocument voor Wenen, en dat is te zien. De tekst is vervuild door tegenstellingen en volstrekt uiteenlopende voorstellen waaraan nog hard moet worden gewerkt,”, aldus Sané.

Volgens de topman van Amnesty, de particuliere wereldorganisatie voor de mensenrechten, geeft het ontwerp-document “de grote verschillen weer over de mensenrechten die de voorbereidingen voor deze conferentie vanaf het eerste begin hebben bepaald.”

De Verenigde Naties hebben in december 1990 besloten een Wereldconferentie over Mensenrechten bijeen te roepen. Sinds die tijd, terwijl regeringen zich bezig hielden met procedurele kwesties, zijn er zeker 2.200 "verdwijningen' gerapporteerd uit zo'n 25 landen. Zeker 4.000 mensen zijn in die periode geëxecuteerd en ten minste 7.500 mensen in meer dan 30 landen zijn ter dood veroordeeld'', merkte Sané tijdens een bijeenkomst met de pers op.

De Weense VN-bijeenkomst zal de eerste wereldconferentie over mensenrechten zijn die in 25 jaar is gehouden.