Familie

Zijn snackbarretje bevindt zich schuin tegenover de nieuwe, door Philip Johnson in historiserende stijl gebouwde bibliotheek van Miami.

Zoals zijn zaakje zijn er talloze: terrasje van wit plastic op de stoep, loketje in de muur waar de kleine bestellingen doorheen komen, enkele formicatafeltjes binnen voor de stamgasten. Er is één verschil: uit ons informele warenonderzoekje komt zijn cafe cubano als verreweg de beste naar voren. Crèmig, stroperig, loeisterk zonder bitter te zijn, het plastic vingerhoedje waarin hij het goedje serveert is een shotje waar men de hele dag op voort kan.

We komen er dikwijls, onveranderlijk benadrukkend dat we, erg on-Cubaans, geen suiker gebruiken. Misschien dat Jorge Nunez Cantaya daarom op een ochtend zijn hoofd door het loketje steekt en vraagt waar we vandaan komen. Na het antwoord verdwijnt zijn hoofd en verschijnt zijn imposante postuur in de deuropening. Brede gebaren begeleiden zijn verzoek om binnen te komen en zo goed te zijn een tweede vingerhoedje te nuttigen, van de zaak natuurlijk. Wat een toeval! Zojuist heeft hij nog het boek gekocht van zijn achterneef, we weten wel, over de kastelen. Prachtig hoor! Zouden we hem de complimenten willen overbrengen en in elk geval de groeten willen doen? Hij heeft hem en zijn echtgenote een tijdje geleden opgezocht in Nederland, ze wonen mooi, hoor, daar in die bossen bij Den Haag.

Wat is de wereld klein. Echt een neef is hij trouwens niet. Hun oma's waren nichten van elkaar, wat zij dan zijn weet hij niet goed. In elk geval is de familieband altijd stevig gebeleven. Kijk, het zit zo. Onze families komen uit Cuba, maar oorspronkelijk natuurlijk uit Spanje. We stammen allebei af van een oud geslacht, dat tot in de zeventiende eeuw in kaart is gebracht. En ik ben van de Nunez de Villaurencio-tak en hij van de Lima-tak. Het verschil is dat ik van adel ben en Guillermo niet. Maar nu hij met jullie prinses getrouwd is, zal hij ook wel blauw bloed hebben. Zo gaat dat. Zeg hem dat ik hem snel weer eens kom opzoeken. Zodra ik wat geld over heb.

    • Pieter Kottman