Dode bij demonstratie in Belgrado

BELGRADO, 2 JUNI. Bij gevechten tussen de politie en aanhangers van de oppositie is gisteren in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado een politieman gedood en zijn zeven mensen ernstig gewond. De politie arresteerde gisteren een aantal leiders van de oppositie.

Vijftienhonderd aanhangers van de Servische Vernieuwingsbeweging (SPO), de belangrijkste oppositiepartij in Servië, protesteerden gisteren bij het parlementsgebouw tegen de afzetting van president Cosic van Joegoslavië door het federale parlement, eerder gisteren. De parlementariërs die voor Cosic' afzetting hadden gestemd werden uitgemaakt voor “rode bandieten”. De politie greep in met traangas en de gummiknuppel. Bij verspreide gevechten vielen volgens later bekendgemaakte cijfers 27 gewonden. Acht van hen - vijf politiemannen en drie betogers - bleken kogelwonden te hebben opgelopen. Een politieman stierf vandaag aan zijn verwondingen.

Vannacht arresteerde de politie SPO-leider Vuk Draskovic en een aantal andere SPO-leden. Volgens een woordvoerder van de partij zijn ook dertig journalisten gearresteerd en is Draskovic bij zijn arrestatie ernstig mishandeld en gewond geraakt.

Ook in het parlement kwam het tot geweld, toen een extreem-nationalistische afgevaardigde, Branislav Vakic, een oud-bokser, aanstoot nam aan de toespraak van een collega van de SPO, Mihailo Markovic. Vakic volgde Markovic toen die de zaal verliet en sloeg hem in de gang met één klap bewusteloos. Vakic liep vervolgens rustig het parlement uit en ging in een restaurant zitten.

De zitting van het parlement werd na het incident direct beëindigd en er werd een onderzoek naar het incident aangekondigd. Markovic was na geruime tijd nog nauwelijks bij kennis; een arts liet hem naar het ziekenhuis overbrengen. (Reuter, AFP, AP)