Denen zijn geschokt over hun doden

KOPENHAGEN, 2 JUNI. Moord met voorbedachten rade door Servische troepen, zo kwalificeert de Deense regering de gewelddadige dood van twee Deense burgerchauffeurs gisteren in Bosnië. Kopenhagen vindt dat de Verenigde Naties meer mogelijkheden moeten krijgen om zich met militair geweld te beschermen tegen aanvallen. In de Deense pers wordt de dood van de Denen omschreven als bewijs van de Westerse machteloosheid.

Er vielen gisteren onder de Denen in Bosnië twee doden en vier gewonden toen met zware artillerie recht op een tunnelingang werd geschoten, waarin net een Deens voedselkonvooi dekking had gezocht. Het konvooi was nog maar tweehonderd meter van zijn bestemming verwijderd. Er was tevoren met de strijdende partijen in het gebied een akkoord bereikt voor een veilige doortocht van het konvooi.

Minister Haekkerup (defensie) zei vanochtend dat de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen, de Denen niet toestaat zich zwaarder te bewapenen dan nu het geval is. Denemarken heeft 1.260 militairen en 24 chauffeurs van de Deense burgerbescherming in ex-Joegoslavië. De slachtoffers vielen onder deze laatste groep, allen vrijwilligers.

In de Deense pers wordt vanochtend gesproken over een cynische aanslag, die de machteloosheid van Westers optreden in Bosnië duidelijk maakt. De liberale krant Politiken ziet een verband tussen de referendum-rellen in Kopenhagen, twee weken geleden, waarbij de politie met scherp op relschoppers schoot. “Denemarken heeft z'n onschuld verloren”, meent de krant.