Deense chauffeurs in VN-konvooi gedood; Bloedige aanvallen Bosnië

SARAJEVO, 2 JUNI. Bij een aanval door Bosnische Serviërs op een VN-hulpkonvooi bij Maglaj in het noorden van Bosnië zijn gisteren twee Deense vrachtwagenchauffeurs en hun tolk gedood. De Serviërs pleegden eerder gisteren met de beschieting van een plein in Sarajevo, waar tweehonderd mensen naar een voetbalwedstrijd keken, de bloedigste aanval in vele maanden: vijftien mensen werden gedood en tachtig gewond.

In beide gevallen ging het volgens deskundigen om een doelbewuste en moedwillige aanval. Bij Maglaj, een door de Bosnische Serviërs belegerde enclave waar meer dan 30.000 moslims kampen met een groot gebrek aan voedsel en medicijnen, hadden de Serviërs hun artillerie gericht op een tunnel in de enige weg die naar de stad leidt. Toen het uit twaalf vrachtwagens bestaande VN-voedselkonvooi de tunnel uitkwam, openden de Serviërs het vuur. Twee Deense chauffeurs en hun tolk waren op slag dood. Vier Denen werden gewond, van wie één ernstig. Vrijwel alle vrachtwagens werden getroffen en ernstig beschadigd of geheel verwoest. Militairen van het Britse VN-bataljon dat het konvooi begeleidde, konden niets uitrichten. Onder de Britten vielen geen gewonden.

Met de voetbalwedstrijd wilden gisterochtend ongeveer tweehonderd inwoners van Sarajevo het islamitische feest Bajram vieren. Hoewel radio-Sarajevo de inwoners had gewaarschuwd dat de Servische belegeraars in de heuvels rond Sarajevo dit feest als aanleiding voor beschietingen zouden kunnen gebruiken, hadden de Sarajevcani de voetbalwedstrijd toch georganiseerd, omdat ze zich op een parkeerplaats tussen hoge flatgebouwen veilig waanden. Tijdens de wedstrijd explodeerde een granaat temidden van de toeschouwers. Even later ontplofte een tweede granaat, die gewonden en hulpverleners trof. In het ziekenhuis zei de organisator van de wedstrijd, zelf gewond: “Het was geen goed idee. Maar we hebben toch een boodschap aan die barbaren in de heuvels: ze zullen ons moreel nooit kapot krijgen, hoeveel mensen van ons ze ook doodschieten.”

De hulpvluchten op Sarajevo zijn vanochtend tijdelijk gestaakt nadat een Amerikaans vliegtuig was beschoten en geraakt. Daarbij werd niemand gewond.

De Serviërs hebben gisteren twee hulpkonvooien naar andere belegerde moslim-enclaves in Bosnië tegengehouden. Een konvooi dat op weg was naar Gorazde mocht wel het gebied van de Bosnische Serviërs binnen, maar werd kort daarna tegengehouden. Een tweede konvooi, op weg naar Srebrenica, werd Bosnië niet binnengelaten. Een reden werd niet opgegeven. De Serviërs waarschuwden dat “tot nader order” geen konvooien naar Srebrenica, Gorazde en een derde enclave, Zepa, worden doorgelaten.

Een gemengde commissie van moslims, Kroaten, EG- en VN-waarnemers stelt een onderzoek in naar de dood van drie Italiaanse begeleiders van een hulpkonvooi, het afgelopen weekeinde, die - naar wordt aangenomen - door een moslim-warlord zijn vermoord. Inmiddels zijn de lichamen van twee van de drie Italianen gevonden. (Reuter, AFP, AP)