Dader brand in Solingen verzon drie medeplichtigen

BONN, 2 JUNI. De brandstichting waarbij vijf leden van een Turkse familie in de Duitse industriestad Solingen zaterdagmorgen vroeg het leven verloren is waarschijnlijk door slechts één dader gepleegd: de zestienjarige inwoner van de stad die al sinds zondag wordt verhoord. Hij zou intussen hebben bekend en is in staat van beschuldiging gesteld wegens meervoudige moord, respectievelijk poging tot moord. Dit is vanmorgen meegedeeld namens procureur-generaal Alexander von Stahl, die het onderzoek leidt.

Het Duitse openbaar ministerie en de landelijke recherche (BKA) hebben zich gisteren tamelijk bespottelijk gemaakt door via de media urenlang aan te dringen op hulp bij aanhouding van vier andere verdachten van wie op grond van beschrijvingen door de verdachte ook alvast compositiefoto's en persoonlijke gegevens waren verstrekt. Die foto's waren tot gisteravond zeven uur op de Duitse televisie te zien en stonden vanmorgen ook nog op de voorpagina's van sommige Duitse kranten (zoals de Süddeutsche Zeitung). Tegen zeven uur gisteravond werd de media verzocht de foto's niet meer te vertonen omdat intussen gebleken was dat de zestienjarige zijn verhalen over rechts-radicale medeplichtigen had gefantaseerd.

In de binnenstad van Solingen en in andere Duitse steden is het ook gisteren tot demonstraties en - in de afgelopen nacht - tot stevige gevechten tussen linkse en rechtse groepen Turken en Duitsers gekomen. In Solingen hield de opnieuw versterkte politie ruim zestig mensen aan. Tegen middernacht liep de spanning extra hoog op toen een zestienjarig Duits meisje gewond raakte toen twee dronken rechts-radicalen met hun auto op een stoet mensen inreden. De schade aan winkels en auto's was volgens de politie kleiner dan in eerdere nachten maar loopt toch al in de miljoenen. Winkeliers hadden hun etalages soms gebarricadeerd. Spontane nachtelijke blokkades van autowegen in de buurt van Solingen konden zonder geweld worden beëindigd.

Kanselier Helmut Kohl en minister-president Johannes Rau van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (waarin Solingen ligt) hebben in een gemeenschappelijke verklaring Turken én Duitsers intussen gewaarschuwd voor eigenrichting of verder geweld tegen personen of goederen en een strenger optreden van politie en justitie aangekondigd. Minister Seiters (CDU, binnenlandse zaken) wil met de Bondsdag praten over zwaardere straffen voor radicaal geweld. Beweging komt er ook in het debat over de door onder meer de Turkse gemeenschap gewenste versoepeling van de mogelijkheid voor buitenlanders die lange tijd in Duitsland wonen om (ook) de Duitse nationaliteit te krijgen, zoals onder meer de SPD en de FDP wensen. Seiters heeft laten doorschemeren dat daarover binnenkort makkelijker dan tot nu toe met de CDU/CSU te praten zal zijn. Minister Sabine Leutheusser (justitie, FDP) zei vanmorgen in een interview dat zij al met een wetsvoorstel bezig is.

Morgen zal de Duitse regering bij een rouwdienst in de grootste moskee van Keulen vertegenwoordigd worden door president Weizsäcker, die ook zal spreken, en de ministers Seiters en Kinkel (buitenlandse zaken). Kinkel zal vrijdag in Turkije de begrafenis van de vijf slachtoffers bijwonen.

In de Duitse media en in de Turkse gemeenschap groeit intussen de kritiek op Kohl omdat hij na de aanslag niet persoonlijk naar Solingen is gekomen, niet op de televisie is verschenen (de kanselier was gisteren en vandaag voor een van zijn periodieke politieke consultaties met president Mitterrand in het Franse Beaune) en morgen niet naar de rouwdienst in Keulen zal komen.

    • J.M. Bik