Courier wil meer rust op Roland Garros

PARIJS, 2 JUNI. Jim Courier speelt vrijdag in de halve finale van de Open Franse tenniskampioenschappen tegen de winnaar van de partij tussen Richard Krajicek en de Tsjech Karel Novacek.

Die wedstrijd werd gisteravond om negen uur gestaakt aan het begin van de vijfde set. Beide spelers hadden twee sets gewonnen met 6-3. Novacek de eerste en de derde, Krajicek de tweede en de vierde. De hoofdscheidsrechter van het toernooi nam de beslissing de beslissende set uit te stellen tot vanmiddag vanwege de invallende duisternis.

Courier, winnaar in Parijs in 1991 en 1992, heeft op Roland Garros al negentien achtereenvolgende wedstrijden gewonnen. Al ging het gisteren tegen Goran Prpic, de Kroatische dubbelpartner van Goran Ivanisevic op de Olympische Spelen, moeilijker dan hij van te voren had gehoopt. “Staat hij 181ste?”, vroeg hij na afloop verbaasd over zijn tegenstander. “Hij is veel beter.”

Een vermoeide Courier verweet de organisatie van de Open Franse tenniskampioenschappen dat hij gisteren moest spelen en, na zijn door regen vertraagde wedstrijd tegen Muster, geen rustdag kreeg. “Ik had liever niet gespeeld. Dat was met vier damespartijen ook helemaal niet nodig. Maar dat interesseert ze niet. Zij denken alleen maar aan hun dierbare, kleine televisie en aan hun schema. Ik mocht kiezen tussen de eerste en de tweede mannenpartij. Dan speel ik liever eerst, zodat ik niet de hele dag hoef te wachten tot mijn partij begint.” Daardoor kreeg Krajicek de tweede mannenpartij in zijn maag gesplitst.

De 29-jarige Prpic, die met een zwaar ingepakte rechterknie speelt, slaagde er in Courier in slaap te sussen in de tweede set, die hij won met 6-4. “Plotseling sloeg hij de bal niet meer”, zei Prpic, “Maar bleef hij gewoon op de basline hangen en duwde hij de bal slechts terug.”

Courier ergerde zich aan een toeschouwer die tijdens de wedstrijd zat te lezen en beet hem in het Frans toe daar mee op te houden. Gevraagd of hij niet bang was dat de toeschouwers door zijn saaie spel zouden indommelen, antwoordde de Amerikaan: “Ik ben niet bezig met het vermaken van de toeschouwers. Ik hoop dat ze tevreden zijn met de manier waarop ik speel. Het is geen demonstratiewedstrijd. Dan zou ik er meer show ingooien.”