Clinton bereid tot wijzigingen in begrotingsplannen

WASHINGTON, 2 JUNI. De Amerikaanse president Clinton is bereid wijzigingen aan te brengen in zijn plannen om het enorme begrotingstekort (ruim 300 miljard dollar) terug te dringen. Op die manier hoopt hij dat de Senaat, die volgende week begint met een debat over de kwestie, akkoord gaat met zijn voorstellen. Dit heeft de president gisteren verklaard tijdens een reis door Wisconsin.

De Senaat is van mening dat de plannen van Clinton, die momenteel door het land reist om steun te winnen voor zijn budgetvoorstellen, te veel belastingverhogingen en te weinig bezuinigingen bevatten. Volgens het presidentiële plan zouden de totale lastenverhogingen 250 miljard dollar bedragen en wordt voor 90 miljard bezuinigd. De jongste berekeningen laten echter zien dat de opbrengst van deze ingrepen tegenvalt. Het begrotingstekort zou tot 1998 slechts met 200 miljard dollar dalen. Het Congres zal later nog stemmen over extra bezuinigingen van 160 miljard dollar.

Vooral het fundament van Clintons programma, de belasting op energiegebruik, is in de Senaat gestuit op veel weerstand. De energiebelasting zou de komende vijf jaar 71 miljard dollar opleveren. Als het aan de tegenstanders ligt wordt de heffing echter dusdanig ingeperkt dat de opbrengst met eenderde tot de helft daalt. Om toch het beoogde bedrag binnen te halen zal op andere posten bezuinigd moeten worden. Gevraagd welke wijzigingen aangebracht zullen worden in de plannen, zei een woordvoerster van het Witte Huis: “Dat zal in de komende weken moeten blijken.” Clinton gaf zondag aan extra bezuinigingen in de gezondheidszorg te overwegen.

De oppositie tegen de energiebelasting beperkt zich niet tot het Republikeinse kamp. De Democratische senatoren David Boren en John Breaux uit de oliestaten Oklahoma en Louisiana zijn mede-opstellers van een plan om de energiebelasting te schrappen. Nu de regering bereid is water bij de wijn te doen heeft Boren het afgelopen weekeinde laten weten dat volgens hem een compromis mogelijk is.

Het begrotingsplan is vorige week in grote lijnen al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. (Reuter)