Cellen en politici

WAT IS ER aan de hand als de informele nummer twee van de grootste politieke partij van het land plotseling van zijn "eigen' fractie in de Tweede Kamer een laatste waarschuwing krijgt? Anders gezegd: wat is er gebeurd tussen minister Hirsch Ballin van justitie en zijn partijgenoten van het CDA in de Tweede Kamer? Nog één zware crimineel wegens gebrek aan celruimte de straat op en de minister kan vertrekken.

Dat is de boodschap van het CDA, die gisteren direct gretig werd overgenomen door VVD en PvdA. Dat de minister vanavond tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer beterschap zal beloven, is te verwachten. Rest de vraag waarom juist vanuit het CDA het zware drukmiddel van de vertrouwenskwestie wordt gehanteerd.

Het objectief waarneembare feit is dan dat het CDA net als de andere partijen het criminaliteitsvraagstuk en in het bijzonder de niet aflatende stroom van verdachten die in verband met het cellentekort wordt vrijgelaten, uiterst ernstig neemt. Een zorg die bovendien wordt versterkt door de naderende verkiezingen. En dat er bij het CDA in de nadagen van Lubbers wat meer oog is gekomen voor het dualisme, kan ook nog wel als argument worden aangevoerd.

Maar dit laat onverlet dat hier een zaak politiek zwaar wordt opgespeeld, terwijl dit met enige regie - toch niet ongebruikelijk binnen het CDA - niet nodig zou zijn geweest. Dan rijst al gauw het vermoeden dat bewust de confrontatie is gezocht tussen de CDA-fractie en minister Hirsch Ballin. Ontegenzeggelijk is met deze stap aangegeven hoe de verhoudingen liggen. Brinkman is de baas en de minister heeft zich maar te schikken. Het gaat hier echter niet om zomaar een minister maar om iemand die nog een grote politieke toekomst was toegedacht. Een persoon die meer dan eens als concurrent van de huidige fractievoorzitter en toekomstig lijsttrekker van het CDA is omschreven.

HOE HET DEBAT ook afloopt, nu al staat vast dat minister Hirsch Ballin door toedoen van zijn partijgenoten is beschadigd. Wie eenmaal, zoals dat in het politieke vocabulaire heet, even heeft gebungeld is voor de rest van zijn leven getekend. Mensen als Van den Broek, Braks, Brokx en Van der Linden kunnen daarover meepraten. Een carrière in de Haagse politiek ligt dan niet meer in het verschiet. Of dit ook voor Hirsch Ballin geldt? In elk geval heeft Brinkman het nodige gedaan om zijn partijgenoot te laten bungelen.