Bod Plantijn en Senefelder op drukkerij Salland

ROTTERDAM, 2 JUNI. Twee drukkerijbedrijven, Plantijn en Senefelder, hebben gezamenlijk een bod uitgebracht op drukker Salland de Lange, onderdeel van de vorige week failliet verklaarde ODH Communicatie Groep. Plantijn en Senefelfder hebben een principe-akkoord bereikt met curator, bonden en directies.

Het is de eerste keer dat de twee bedrijven in een gezamenlijk project stappen. Verdere samenwerking wordt niet uitgesloten. Plantijn en Senefelder behoren tot de vijf grootste grafisch bedrijven in Nederland. Onlangs sloegen VNU's Grafische Industrie en De Boer Boekhoven, de nummers een en twee onder de Nederlandse drukkers, de handen ineen.

Salland zal in afgeslankte vorm worden voortgezet. Van de 260 werknemers in Deventer kunnen er maar 70 blijven. Senefelder en Plantijn willen de offset rotatatie-activiteiten van Salland op termijn overhevelen naar andere dochteronderondernemingen. In de persen van Salland wordt niet opnieuw genvesteerd, omdat de markt die het bedrijf bedient kampt met een structurele overcapaciteit. De twee overnemende bedrijven zien in Deventer vooral kansen in vaktijdschriften en in de werkzaamheden die het eigenlijke drukproces voorafgaan.

De Senefelder Groep en de Plantijn Groep zijn, met elk een omzet van ongeveer 170 miljoen gulden en een personeelssterkte van zeshonderd man, even groot. De directies van beide ondernemingen sluiten samenwerking in andere projecten niet uit. Salland de Lange werd in 1990 door ODH overgenomen van Wolters Kluwer. De uitgever is nog steeds de grootste klant. De marges van de Deventerse onderneming staan al enige tijd onder druk.

Plantijn neemt ook de Eindhovense drukker ED-Offset over uit de ODH-boedel.