Australië trekt landingsrechten Northwest deels in

CANBERRA, 2 JUNI. De regering van Australië heeft een deel van de landingsrechten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines ingetrokken. Northwest, waarin de KLM een belang heeft van twintig procent, mag voortaan nog maar twee keer per week vliegen op de route New York- Osaka-Sydney in plaats van drie keer. De maatregel gaat op 30 juni in, zo maakte de Australische minister van transport, Bob Collins, gisteren bekend.

Volgens Collins schendt Northwest de afspraak dat de maatschappij in Japan niet meer dan vijftig procent van haar passagiers aan boord mag nemen. Ook de autoriteiten in Japan klagen erover dat Northwest zich niet aan de afspraken houdt. Voor beide is de route Japan-Australië een belangrijke inkomstenbron. In 1992 reisden 560.000 Japanners naar Australië.

De Amerikaanse ambassade in Australië heeft in reactie op de aankondiging van Canberra verklaard dat, wanneer het niet tot een vergelijk komt, de Australische luchtvaartmaatschappij Quantas in plaats van tien maal nog maar zeven keer vanuit Sydney op Los Angeles mag vliegen. (DPA)