Aandeel DSM onder druk op lusteloos Damrak

AMSTERDAM, 2 JUNI. Het chemiefonds DSM had het vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs zwaar te verduren. Extra aanbod vanuit het buitenland drukte de koers met 1,40 gulden naar beneden tot 79, 80 gulden.

AMSTERDAM Verder viel er vanmorgen op het Damrak weinig schokkends te beleven. De vraag daalde tot een dieptepunt. De pinkstervakantie en sombere berichten over de economie werden door handelaren als hoofdoorzaken van de malaise gezien.

Uitspringend zwak lag het chemie-aandeel DSM. De obligatiemarkt was zwak met verliezen tot meer dan een kwart punt.

Het Nederlandse chemieconcern Akzo wist beter stand te houden. De koers van het aandeel steeg licht met 0,20 cent tot 143,20 gulden. Ook de andere internationals brachten het niet verder dan kleine afwijkingen naar beide kanten. Philips deed het nog het beste met 0,30 cent vooruitgang op 27,10 gulden.

In de financiële sector krabbelde ING 0,30 cent op naar 65,40 gulden. Kleine winsten van een paar dubbeltjes verdwenen al weer vlug, wat ook bij de uitgevers het geval was. Zo startte Elsevier een halve gulden beter op 127,50 gulden, maar die winst was al weer snel verdwenen. Wolters Kluwer kon een winstje van 0,40 cent op 87 gulden vasthouden.

Op de lokale markt ging het er het al evenmin geanimeerd aan toe. Alleen Hes Beheer boekte vanmorgen flinke winst. Omstreeks het middaguur was het aandeel zeven dubbeltjes meer waard op 15 gulden. De winst kwam daags na de aandeelhoudersvergadering die gisteren in Rotterdam plaatshad. De directie van Hes Beheer liet daarbij weten dat de vorige week afgeronde verkoop van dochter Bell Lines en het verkochte belang in de erst- en kolenoverslagbedrijven Emo en Ekon samen met de verkoop van een aantal vaste activa circa 54 miljoen gulden oplevert. Hes noteerde eerder dit jaar nog een laagste koers van 7,50 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is woensdag op de Europese valutamarkten onveranderd geopend. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar halverwege de ochtend 1,7820 gulden, gelijk aan de slotkoers van dinsdag. Handelaren verwachtten vandaag weinig spectaculaire ontwikkelingen rond de dollar. De koers van de dollar tegenover de yen stabiliseerde zich in Europa even boven de 107 yen. Tijdens de handel in het Verre Oosten had de centrale bank van Japan tot drie keer toe gentervenieerd, waarop deze koers tot stand was gekomen.

NEW YORKOp de effectenbeurs van New York zijn de meeste aandelenkoersen gisteren flink gestegen. De Dow-Jones index sloot 24,86 punten hoger op 3552,29.

De winst kwam voornamelijk tot stand door de oplopende koersen op de obligatiemarkt. Daar reageerden beleggers enthousiast op de jongste voorstellen van de Amerikaanse president Bill Clinton met betrekking tot zijn plannen om het begrotingstekort in te dammen. Clinton heeft verklaard bereid te zijn meer te bezuinigen en minder belastingverhogingen door te voeren.

De aandelenkoersen kregen tevens een impuls van de lichte stijging van de index van inkoopmanagers. Die kwam in mei uit op 51,1, vergeleken met 49,7 in april. Een index die hoger is dan vijftig wijst op een groei van de industriële produktie.

De koersen gingen direct na de opening van de handel omhoog. Na een aanvankelijk gestage stijging klom de Dow-Jones index in de middag plotseling omhoog. In het laatste uur moest de Dow echter een deel van het gewonnen terrein weer prijsgeven. Tot de grootste stijgers behoorden Goodyear, General Electric en Sears.

Op de valutamarkt in New York opende de dollar hoger, eveneens in reactie op de lichte stijging van de index van inkoopmanagers. Tijdens de tamelijk rustige handel gleed de Amerikaanse munteenheid daarna weer weg. Aan het eind van de dag stond de dollar op 1,7830 gulden.

TOKIO Op de Japanse beurs sloten de aandelenkoersen vandaag hoger. De omzetten in de grote fondsen waren opmerkelijk groot maar kwamen pas laat in de middag op gang. De grote vraag naar de blue chips zette koopprogramma's in werking waardoor de omzetten verder opliepen. Ook uitlatingen van de Japanse minister Kiichi Miyazawa zorgden voor positief sentiment. De minister zei dat de Japanse economie inmiddels over het dieptepunt heen is. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 100,29 punten, ofwel 0,49 procent, hoger op 20.691,70 punten.