Zestienjarige vast na brand in Solingen

BONN, 1 JUNI. De Duitse politie heeft een 16-jarige Duitser aangehouden die ervan wordt verdacht de hand te hebben gehad in de brandstichting in het Duitse Solingen, waarbij zaterdagmorgen twee Turkse vrouwen en drie kinderen om het leven kwamen. Naar drie andere, jonge verdachten wordt gezocht.

Door deze aanslag, die vermoedelijk het werk is van een aantal jonge rechts-radicalen, vielen in het huis dat door negentien mensen werd bewoond ook zes gewonden. In de 1,6 miljoen tellende Turkse gemeenschap in Duitsland is grote beroering onstaan. De aanslag - de ernstigste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek - kwam een half jaar nadat in het Noordduitse Mölln, op 23 november, een Turkse vrouw en twee kinderen overleden na een soortgelijke brandstichting. De 16-jarige Duitse verdachte die door de politie is aangehouden komt uit de directe omgeving en wordt sinds zondag verhoord. De politie verwacht meer arrestaties te doen maar weigert daarover verdere mededelingen.

In Solingen, maar ook in andere plaatsen, kwam het in het pinksterweekeinde tot demonstraties, soms ook tot gewelddadigheden. De in allerijl uit de hele deelstaat Noordrijn-Westfalen versterkte politie moest zondag-en maandagnacht honderden ME'ers inzetten om te voorkomen dat nog meer dan één miljoen mark schade (zondagnacht) ontstond. Ook in andere Duitse steden, onder meer in Bonn, kwam het behalve tot overwegend vreedzame demonstraties van Turken en Duitsers soms ook tot harde gevechten tussen door Duitse autonomen versterkte linkse aanhangers van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en "Ankara-getrouwe' groepen rechts-nationalistische Turken. Woedende groepen Turken hielden zondag en maandag enige uren centrale verkeersknooppunten nabij Leverkusen, het vliegveld Keulen/Bonn en Hamburg bezet.

De Duitse en de Turkse regering vrezen een golf van geweld, nu vele vooral jongere Turken in Duitsland op het punt lijken te staan om de verzekering van hun veiligheid niet meer alleen aan de politie over te laten. Kanselier Helmut Kohl en de Turkse waarnemende premier Inüon hebben de Turkse gemeenschap opgeroepen de kalmte te bewaren en het recht niet in eigen hand te nemen. Ook minister Klaus Kinkel (buitenlandse zaken) en de Turkse ambassadeur in Bonn, Öymen, hebben de afgelopen dagen zulke oproepen gedaan, onder meer voor de televisie na een gemeenschappelijke persconferentie.

Kohl, die de aanslag als “zeer verachtelijk” veroordeelde, vraagt de Duitse bevolking vandaag in het massablad Bildzeitung mee te helpen om de daders te vinden. In de Turkse gemeenschap wordt bitter gesproken over Kohls recente verzekering in Turkije dat voor een betere bescherming van minderheden in Duitsland tegen het rechtsradicale geweld zou worden gezorgd. Minister Rudolf Seiters (binnenlandse zaken) werd zaterdag bij de uitgebrande woning van de Turkse slachtoffers door een woedende Turkse menigte uitgescholden voor “moordenaar”. Gisteren moesten minister Norbert Blüm (sociale zaken) en Bondsdagpresidente Rita Süssmuth bij hun bezoek aan

Solingen door grote groepen veiligheidsmensen worden begeleid. In Bonn heet het dat Kohl en bondspresident Richard von Weizsäcker mede om veiligheidsredenen niet naar Solingen zijn gegaan.