Watersporters in grote problemen door storm

ROTTERDAM, 1 JUNI. Reddingboten en een helikopter hebben zondag urenlang gezocht naar twee mogelijk vermiste watersporters. Twaalf vermiste jongens werden na een zoekactie in het donker wel teruggevonden. Door de harde zuidwestelijke wind (kracht zes tot zeven) kwamen zondag langs de Noordzeestranden, op het IJsselmeer, de Randmeren en de Zeeuwse wateren tientallen watersporters in problemen. Kustwacht, reddingboten en rijkspolitie te water hadden handenvol werk.

De vermisten zijn een Duitse zeiler en mogelijk een surfer. De Duitse watersporter sloeg zondagavond voor de kust nabij Callantsoog overboord. Zijn vrouw wist het strand te bereiken en sloeg daar alarm. Vier reddingboten, een marinehelikopter en een boot van de rijkspolitie hebben vergeefs gezocht. De kustwacht kreeg vooral vanaf het IJsselmeer talrijke verzoeken om hulp bij vastgelopen, omgeslagen en gebotste zeil- en motorjachten, schepen zonder brandstof, met uitgevallen motoren of met een touw in de schroef.

De politie heeft in Zeeland 144 illegale, merendeels Duitse kampeerders beboet. Bij een actie in de nacht van zaterdag op zondag werden 121 bekeuringen (van 150 gulden) uitgedeeld. De politie in Middelburg noemt het opvallend dat de bekeuringen, anders dan bij eerdere controles, ditmaal in ruim de helft van de gevallen werden uitgedeeld aan mensen in personenauto's. Tijdens de Pinksteren vorig jaar werden bijna 250 boetes wegens illegaal kamperen opgelegd.Op de wegen was het gisteravond aan het eind van het lange Pinksterweekeinde, lang niet zo druk als vrijdagavond, toen de politie 210 kilometer file noteerde. Om half zes stond er voor ruim 80 kilometer file; twee uur later waren alle files verdwenen.