Verdachten drugzaak vrij door fout justitie

AMSTERDAM, 1 JUNI. Twee verdachten van een omvangrijke cocanezaak zijn vrijdag na een fout van justitie onmiddellijk in vrijheid gesteld. Dit bevestigt de Amsterdamse advocaat van een van de verdachten, mr. H.G. Koopman.

Een 43-jarige Amsterdamse restauranthoudster en haar 40-jarige partner waren vorige week woensdag samen met een andere Nederlander en drie Colombianen gearresteerd op verdenking van drughandel. Een politieman die optrad alshulpofficier van justitie gaf de twee verdachten wel een bevel tot inverzekeringstelling, maar verzuimde daarop in te vullen van welk strafbaar feit zij werden verdacht. Toen de raadsman van de verdachte dit zag, eiste hij dat zijn cliënt in vrijheid moest worden gesteld. Nadat het openbaar ministerie weigerde hierop in te gaan, begon de advocaat een kort geding tegen de Staat der Nederlanden dat afgelopen vrijdag in Amsterdam diende.

De Amsterdamse rechtbankpresident, mr. R.C. Gisolf, verwierp het verweer van de landsadvocaat dat de verdenking ook mondeling aan de verdachte was medegedeeld en dat het bevel inmiddels aan alle eisen voldeed. Het niet volledig invullen van het bevel tot inverzekeringstelling moest volgens de rechtbankpresident op zich al leiden tot invrijheidstelling. Het achteraf in het origineel wijzigingen aanbrengen nadat een afschrift van het bevel aan de verdachte was overhandigd zou eens te meer tot nietigheid moeten leiden.

Een woordvoerder van de politie spreekt van “een communicatiestoornis” en erkent dat de politie een fout heeft gemaakt. De drie Colombianen die vorige week ook werden gearresteerd zitten nog vast.