Valse hoop maakt bij PSV plaats voor zuur realisme

EINDHOVEN, 1 JUNI. Vrijwel niets was gisteren zoals het leek bij PSV, de abonnee op de Nederlandse voetbaltitel die op de laatste competitiedag van een zware last werd bevrijd. Door een 2-2 gelijkspel tegen FC Volendam kreeg, ook in Eindhovense ogen, het recht zijn beloop. Valse hoop maakte na negentig minuten plaats voor het realisme waarmee het kampioenschap van Feyenoord als startpunt voor betere tijden werd beschouwd.

Aanvankelijk regeert de schone schijn in het Philipsstadion. In de businessclub zoekt een fraai opgemaakte dame temidden van de glitter en glamour haar vip-plaats. Normaal gaat ze niet naar wedstrijden van PSV, maar een zakenrelatie zag de laatste competitiewedstrijd zo somber in dat hij zijn plaats beschikbaar stelde. “Dom van hem, want het kan nog raar lopen vanmiddag”, rekent een suppoost op een wonder.

Even verderop staat Jo de Min, secretaris van de tuchtcommissie van de KNVB. Samen met vice-voorzitter mr. Miel Maessen vertegenwoordigt hij de KNVB bij een eventueel kampioenschap van PSV. “Je weet maar nooit”, zegt hij tegen beter weten in. De kampioensschaal ligt nog in zijn auto. “Die kan ik er als PSV de titel behaalt altijd nog even uit halen.” In dat geval zou het bijna letterlijk een kampioenschap zonder glans zijn want het betreft een replica van de originele schaal die zich in Groningen bevindt. Een nep-trofee, zonder inscripties, waarin zelfs het KNVB-embleem niet staat gegraveerd. Niets is echt op deze tweede pinksterdag in Eindhoven. Ook de wedstrijd niet. In een persiflage op een voetbalduel laten de PSV'ers in de eerste helft kans na kans liggen. Alleen Romario al krijgt er zeven maar hij stuit steeds op de uitstekend keepende Edwin Zoetebier. Na de vijfde gemiste mogelijkheid van de spits beginnen de supporters zich op genante wijze te roeren. Ook zij zijn deze middag zichzelf niet want alle Eindhovense frustraties worden gebotvierd op de Braziliaan, nog niet zo lang geleden de absolute publiekslieveling. In de tweede helft, als Feyenoord in Groningen riant leidt en in Eindhoven het laatste sprankje hoop is verdwenen, gaat het doorgaans gelaten bioscooppubliek van PSV door met het uiten van de onvrede. Aangewakkerd door het doelpunt van Volendammer Hans Bond in de 56e minuut en omslaand in toejuichingen voor de gasten, die acht minuten voor tijd via Frank Berghuis op een 2-0 voorsprong komen. Geheel in stijl krijgt de wedstrijd die nooit een wedstrijd was nog een ludieke wending. Kalusha zorgt voor 1-2 en twee minuten voor tijd komt het onverdiende gelijkspel op het bord als Hans Molenaar over doelman Zoetebier heen in eigen doel kopt. De twee krijgen ruzie over het puntverlies dat hierdoor in de uitwedstrijd tegen PSV geleden wordt. Dat vond zelfs de winnende coach Fritz Korbach “een beetje onwerkelijk”.

“Een kampioenschap missen is erg, maar een slechte laatste wedstrijd is een ramp”, houdt trainer Hans Westerhof na afloop de illusie nog even in stand dat tegen Volendam iets op het spel stond. Maar misschien is het wel beter zo, nu de bodem van de put is bereikt en het vanaf nu alleen maar beter kan gaan.

Achterom kijken naar het zo desastreus verlopen seizoen 1992-'93 is er nauwelijks bij. Roda JC en Dordrecht '90 zijn volgens Westerhof “de bottleneck” gebleken in deze competitie, die mede door de teleurstellende resultaten in de Champions League en de vele blessures moest verlopen zoals ze is verlopen. “Niemand moet een ander nu iets gaan verwijten want we hebben het kampioenschap met zijn allen verloren.”

En de spelers? Zij berusten bijna allemaal in de nietszeggende tweede plaats op de ranglijst. Hans van Breukelen verwerkte zijn ontgoocheling al een week geleden na zijn blunder tegen Vitesse en wenst opvallend hartelijk iedereen “een hele fijne vakantie.” Wim Kieft blikt geinteresseerd vooruit naar de concurrentiestrijd komend seizoen met Erik Meijer. Romario krijgt te maken met Zuideuropese taferelen. Hij verlaat onder politiebegeleiding het stadion omdat de supporters zich op hem willen afreageren. Berrie van Aerle is Berrie van Aerle. Op de vraag van een radioverslaggever wat hij van het seizoen vond, antwoord hij kort en krachtig met een drieletterwoord.

Manager Kees Ploegsma staat een schoonmaak voor ogen. “Het nieuwe seizoen zal vele malen beter moeten worden. Wij zullen naar een andere groep toe moeten, zeker wat instelling betreft. De aankopen van Meijer en Ingesson passen in die gedachte. Te veel spelers zijn misschien te lang bij ons, er waren er echter te weinig die de boel overeind konden houden.”

Assistent-trainer Frank Arnesen wil wel kwijt dat PSV in de voorbereiding op het nieuwe seizoen “niet op nul, maar op min een” begint. Het smeden van een eenheid staat de komende tijd volgens Arnesen centraal. “We gaan alleen door met gemotiveerde spelers. De onwilligen moeten koste wat kost uit de selectie worden verwijderd. Je speelt graag voor PSV of niet.” Op 10 juli wacht de eerste test. Een oefenwedstrijd tegen de amateurs van DBS, Door Broederschap Sterk.

    • Leon van Eijndhoven