"Uitbesteding werk niet professioneel'

DEN HAAG, 1 JUNI. Ministeries die aankopen doen of werk uitbesteden, gaan niet proffesioneel te werk. In zeventig procent van de gevallen vragen zij offerte bij maar één bedrijf. Dit zei de president van de Algemene Rekenkamer, H.E. Koning, vanmiddag bij de presentatie van de plannen voor een beurs voor overheidsdienstverlening.

Drie jaar geleden stelde de Rekenkamer het inkoop- en aanschafbeleid van de overheid al aan de kaak. Sindsdien is er volgens Koning te weinig verbeterd. Het vragen van offerte aan maar één bedrijf betekent dat er van vrije concurrentiestelling geen sprake is. Bijna alle ministeries, aldus Koning, hebben geen goede procedures voor een zorgvuldige behandeling van offertes.

Een goede organisatie en een sluitend systeem van controle zijn volgens de president van de Rekenkamer “een absolute voorwaarde om misbruik van overheidsgeld en belastinggeld te voorkomen”.

Koning noemt het verontrustend dat bedrijven vaak al werkzaamheden hebben verricht voordat de bijbehorende contracten met de overheid zijn getekend. Dit doet zich in een kwart van de gevallen voor. Of de werkzaamheden van dat bedrijf ook zijn gecontroleerd, is vaak niet te achterhalen. “Het management rondom het contractproces schiet bij bij een aantal ministeries duidelijk te kort.”

H.J. van der Horst, co-auteur van de studie "Overheidsaanschafbeleid in Europees perspectief', stelde vanmiddag dat in het bijzonder Nederland de EG-richtlijnen voor de openbare aanbesteding van werken, diensten en leveringen ontduikt.