Turks leger in actie tegen Koerden na PKK-hinderlaag

ANKARA, 1 JUNI. Het Turkse leger heeft in een campagne van een week tegen guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het zuidoosten van het land 68 Koerden gedood, zo is gisteren van officiële zijde meegedeeld. De legeractie kwam na de dood van ongewapende 33 militairen en twee burgers in een PKK-hinderlaag, precies een week geleden, ondanks een eenzijdig door de Koerden afgekondigd staakt-het-vuren.

Waarnemend premier Erdal Inüon en minister van binnenlandse zaken Ismet Sezgin zwoeren zondag de strijd tegen de PKK te zullen voortzetten tot de extreem-linkse guerrillabeweging totaal is uitgeschakeld. “Het is duidelijk dat we het terrorisme niet kwijtraken (..) tot elke centimeter van dit land van rebellen is gezuiverd”, aldus Inüon, die het premierschap waarneemt zolang geen opvolger is gevonden voor de nieuwe president Suleyman Demirel. Sezgin op zijn beurt verzekerde dat de PKK “haar laatste stuiptrekkingen” beleeft; “ze zullen binnen het kader van de wet worden afgemaakt”.

Het bloedvergieten heeft het uitzicht op een duurzame oplossing voor het Koerdische vraagstuk, dat door het eenzijdige bestand was geschapen, aanzienlijk beperkt. PKK-leider Abdullah Öcalan heeft vorige week tegen een pro-Koerdische krant gezegd dat het staakt-het-vuren nog van kracht was. Volgens hem had de PKK vorige week slechts haar recht op vergelding voor de voortdurende Turkse legeracties in het zuidoosten uitgeoefend. Turkse kranten melden echter tweespalt binnen de PKK. De hinderlaag van vorige week maandag zou het werk zijn geweest van haviken binnen de guerrillabeweging, die zonder overleg met Öcalan in actie zouden zijn gekomen. (Reuter, AP)