Tennis verlost van Pa Pierce

Hij werd gek van woede en begon weer eens te schelden. Tijdens de tenniswedstrijd van zijn dochter in de derde ronde van het beschaafde Roland Garros in Parijs slingerde hij vanaf de tribune de ene na de andere obscene verwensing over de baan.

Bitch dit en bitch dat. Veiligheidsagenten verzochten vader Pierce de baan te verlaten en moesten uiteindelijk met zes man de 57-jarige ex-marinier naar de uitgang van het tennispark begeleiden. Hij moest zijn toegangspas inlevereren, mag in Parijs nooit meer terug komen en wordt waarschijnlijk ook de toegang ontzegd tot Wimbledon en de overige toernooien van het vrouwencircuit.

Er zijn wel meer ouders van jonge sporttalenten die meer te lijden hebben van een nederlaag dan de verliezer zelf, maar de vader van Mary Pierce tart iedere vergelijking. Hij had een gedragsregel gebroken die was ontworpen om juist hem te beteugelen. Familieleden van de spelers mogen het spel niet verstoren, besloten toernooi-organisaties begin dit jaar op te nemen in hun reglementen, na herhaaldelijke klachten van speelsters en officials over het gedrag van Pierce.

Jim Pierce heeft zijn leven gewijd aan de tennisloopbaan van zijn dochter. Hij verkocht zeven jaar geleden het huis van de familie om de tennislessen en de reiskosten van zijn dochter te kunnen betalen. Met moeder Yannick en zoontje David trok het viertal een paar jaar in een oude cadillac van hotel naar hotel, van toernooi naar toernooi.

Maar Mary heeft op de tennisbaan meer last van haar vader dan van haar tegenstandster. Hij maakte ruzie met de Amerikaanse tennisbond die haar een coach wilde geven, sloeg bij juniortoernooien een scheidsrechter tegen de grond, gooide een beker frisdrank in het gezicht van de moeder van een tegenstandster. Vorig jaar op Roland Garros kreeg hij het aan de stok met Nederlandse toeschouwers. Bij een ander toernooi werd hij zo kwaad over de het spel van zijn dochter, dat hij een sporttas in haar gezicht gooide, haar bril van het gezicht sloeg en haar van de baan naar de kleedkamer sleepte.

Mary heeft het overleefd. Ze is inmiddels achttien jaar, al vier jaar professional en staat vijftiende op de wereldranglijst. Zondag verloor ze, zonder haar vader, in de vierde ronde van de open Franse tenniskampioenschappen in twee sets van Jennifer Capriati. Ze weigerde na afloop van de partij in te gaan op het gedrag van haar vader.

    • Remmelt Otten