Serrano van vele zijden onder druk gezet om grondwet te herstellen

GUATEMALA-STAD, 1 JUNI. President Jorge Serrano, die na zijn machtsgreep van afgelopen week onder toenemende druk komt te staan, heeft gisteren tijdens een televisietoespraak geruchten tegengesproken dat hij binnenkort zou aftreden.

Zijn uitlatingen kwamen kort nadat invloedrijke Guatemalteekse zakenlieden in het openbaar hadden opgeroepen “een snel einde te maken aan de crisis”, die is ontstaan door Serrano's noodmaatregelen. Met steun van het leger schortte Serrano vorige week maandag de grondwet op en ontbond het parlement.

De zakenlieden zeiden bevreesd te zijn dat de politieke crisis het land in een economische afgrond dreigt te storten. Zij belegden gisteren een vergadering met de leiders van linkse oppositiepartijen en vakbonden, waarbij zij onder meer gesproken zouden hebben over kandidaten voor Serrano's opvolging wanneer deze zou aftreden. Serrano noemde geruchten over zijn aftreden “bedoeld om verwarring te stichten.”

Naar aanleiding van Serrano's autogolpe ("zelfcoup') hebben de Verenigde Staten en de Europese gemeenschap hun hulp ter waarde van in totaal 80 miljoen dollar opgeschort. Hetzelfde dreigt te gebeuren met leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Jorge Serrano Elias, opgeleid als ingenieur, heeft zelf aanmerkelijke zakelijke belangen. Hij handelt in onroerend goed en heeft aandelen in bouwfirma's en een grootwinkelbedrijf. Waarnemers menen dat de oproep van de zakenlieden Serrano verder isoleert.

Gisteren weigerde de nationale kiesraad om verkiezingen uit te schrijven voor een nieuwe grondwetgevende vergadering, zoals Serrano had gevraagd. De militairen steunen Serrano officieel nog steeds, maar de minister van defensie Jose Garcia Samayoa onderstreepte gisteren de noodzaak van een “snelle normalisering van de situatie en een zeer snelle terugkeer naar een grondwettelijk bestuur”. Het leger heeft de laatste dagen protestdemonstraties - onder meer op de trappen van het presidentieel paleis - niet verhinderd, en belette ook niet de distributie van kranten, die in weerwil van een publicatieverbod verschenen.

Een delegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) sprak het afgelopen weekeinde opnieuw met Serrano. Volgens Sergio Abreu Bonilla, de Urugayaanse minister van buitenlandse zaken en woordvoerder van de delegatie, had de OAS er bij Serrano op aangedrongen de noodmaatregelen snel ongedaan te maken. De OAS vergadert vandaag in Washinton over economische sancties tegen Guatemala. De presidenten van de Midden-Amerikaanse landen El Salvador, Costa Rica, Nicaragua en Honduras vergaderen vandaag in San Salvador over Guatemala. (AFP)