Revanche Rini van Bracht

Rini van Bracht veroverde zaterdag in het Franse Corbeil de Europese titel in het driebanden. Het toernooi werd ontsierd door de afzegging van alle profspelers. Die hadden bij de Europese biljartbond een garantie van ruim tweeduizend gulden bedongen. De bond weigerde. De profs bleven weg. De liefhebbers werd, tevergeefs, verzocht solidair te zijn met de niet aanwezige betaalde spelers.

Van Bracht was gedurende zeven jaar lid van de Duitse profbaas Bayer. Tot hij vorig jaar op een zijspoor werd gezet wegens mindere prestaties. Van Bracht was woedend, maakte Bayer uit voor leugenaar. Die wilde hem voor het gerecht slepen, maar berustte in zijn machtige lot. Van Bracht revancheerde zich op het blauwe laken door als gastspeler het wereldbekertoernooi in Oosterhout te winnen.

Heeft deze titel nog veel waarde nu de toppers afwezig waren?

Je kunt altijd wel een smoes verzinnen om een prestatie te relativeren. Ik heb vorig jaar in Oosterhout bewezen tot de top te behoren. Ik weet zeker dat ik nog tot de beste tien spelers ter wereld behoor.

Wat is er veranderd sinds u weer bij de amateurs speelt?

Ik speel nu wanneer mij dat uitkomt. Dank zij mijn sponsor kan ik me nog steeds goed voorbereiden op een toernooi. En mijn biljartbedrijf zorgt ervoor dat ik me financieel ook geen zorgen hoef te maken.

Ondervindt u nog hinder van uw oogblessure na het auto-ongeluk in 1979?

Ik ben blind aan mijn rechteroog, het linker is ook niet mee honderd procent. Bij ballen die rechtom gaan, heb ik slechts zicht op een kwart van het biljart, maar in mentaal opzicht heeft het ongeluk mij alleen maar gesterkt. Toen ik in het ziekenhuis lag en de artsen me vertelden dat ik misschien nooit meer zou kunnen zien, besef je dat de wereld niet alleen draait om biljarten. Ik hoorde 's nachts treinen langs komen, maar ze stopten echt niet voor ene Rini van Bracht.

Hoe kon het gebeuren dat u in de halve finale met de verkeerde stootbal speelde?

De arbiter had bij de afstoot de verkeerde bal op de mid

denstip gelegd. Ik kwam er tijdens die set achter maar heb niet geprotesteerd.

    • Jaap Bloembergen