Regering: fraude bij verkiezingen Cambodja

PHNOM PENH, 1 JUNI. De Cambodjaanse oppositiepartij FUNCINPEC leidt in de tussenstand van de vorige week gehouden verkiezingen. Na het tellen van tweederde van de stemmen stond FUNCINPEC vandaag op 42 procent, gevolgd door de regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP) met 37 procent.

De voorzitter van de CPP, Chea Sim, heeft inmiddels geëist dat in een aantal provincies een herstemming plaatsheeft, wegens vermeende onregelmatigheden. Het voorlopig bestuur van de Verenigde Naties (UNTAC) heeft deze eis van de hand gewezen.

Premier Hun Sen, de lijsttrekker voor de ex-communistische CPP, had eerder de conclusie van de UNTAC en van internationale waarnemers onderschreven dat de zesdaagse verkiezingen grotendeels “vrij en eerlijk” waren verlopen. Maar nadat zich gisteren een voorsprong begon af te tekenen voor FUNCINPEC, deed Chea Sim tegenover UNTAC-leider Yasushi Akashi zijn beklag over het “onregelmatige” verloop van de verkiezingen in de provincies Kompong Chhnang, Prey Veng, Battambang en in de hoofdstad Phnom Penh.

Zegels van stembussen zouden zijn verbroken, kiezers zouden meer dan een maal hebben gestemd en UNTAC-medewerkers zouden stemadviezen hebben gegeven. De woordvoerder van de partij, Sok An, herhaalde deze beschuldigingen vandaag en zei dat de CPP de uitslag “op deze wijze niet zal accepteren”.

Chea Sim, die het ministerie van binnenlandse zaken controleert en goede banden met het invloedrijke leger onderhoudt, staat bekend als een man van de oude stempel, terwijl Hun Sen veel pragmatischer is ingesteld. Volgens waarnemers is er sprake van een strijd om de macht in de CPP.

De Rode Khmer, die niet als partij aan de verkiezingen deelnam en zich vorige week opmerkelijk rustig hield, gaf zondag een zeer scherpe verklaring uit. “Deze bedrieglijke en vuile verkiezingen hebben Cambodja en zijn volk gedood, waardoor de yuon-aggressors (yuon is een scheldnaam voor Vietnamezen) ons land voor altijd kunnen bezetten,” aldus de boodschap van de radio van de Rode Khmer.

De beweging lijkt haar activiteit weer te hebben opgevoerd. Gisteren had het ernstigste incident waarbij UNTAC-troepen waren betrokken in vier weken plaats, toen een VN-konvooi door een groep gewapende mannen, vermoedelijk Rode-Khmerstrijders, werd overvallen in de oostelijk provincie Kompong Cham. Een VN-militair uit Uruguay werd daarbij gedood.

Zondagnacht werd het Franse bataljon in de provincie Kampot beschoten; hierbij verloren twee Cambodjaanse burgers het leven. Ook hier gaat de verdenking uit naar de Rode Khmer.